La voluntat de l'Assemblea Nacional Catalana d'excloure els comuns de la taula catalana de diàleg que ha de fixar les bases de la negociació amb l'Estat incomoda bona part de l'independentisme. Especialment a Esquerra Republicana. Aquest matí, el seu cap de files al Congrés ha qualificat la decisió adoptada pel secretariat nacional de l'ANC "d'enorme error", durant una entrevista a Ràdio 4

Gabriel Rufián, que abans de candidat d'ERC va ser membre de la direcció de l'entitat, recorda als seus actuals representants la necessitat "de sumar i no restar". En aquest sentit, el diputat republicà lamenta que "aquest posicionament dóna la raó a segons qui que diu que som excloents". Per això, des del seu punt de vista, la proposta de l'ANC és un entrebanc estratègic perquè "mai has de donar la raó a l'adversari". "Estem regalant hores i hores de TV a Ciutadans", ha criticat. Alhora ha subratllat que "hi ha molta gent dels comuns molt a prop de votar republicanisme català". 

L'Assemblea considera "imprescindible" que l'espai que ha de discutir amb quines exigències s'anirà a negociar a la taula de diàleg entre governs "estigui format exclusivament per partits, entitats i actors socials independentistes". Segons el seu criteri, En Comú Podem no n'ha de formar part perquè "ja estarà representat a la taula de diàleg bilateral com a membre del govern PSOE-Podemos i no tindria sentit que fos a les dues bandes de la taula". 

"Preferim guanyar en vots que en RT"

Combatent encara els darrers episodis d'una grip que arrossega des del dia que Pedro Sánchez va ser investit, Rufián ha defensat l'aliança amb el PSOE perquè "no hi ha cap altra alternativa". Això sí, ha reconegut ser conscient que si els socialistes s'han avingut a pactar és perquè "estan febles". En qualsevol cas, ha insistit que cal "donar l'oportunitat a l'esquerra espanyola de tornar a decebre" i ha deixat clar que "el conflicte polític que viu Catalunya és molt difícil de resoldre ara". 

Sobre les crítiques que plouen a ERC de part de sectors independentistes per l'acord amb el PSOE, encapçalades pels seus socis de Govern, Rufián hi ha replicat aplicant l'efecte boomerang contra JxCat. "Si la unitat estratègica no es va trencar quan l'espai convergent li va donar la presidència de la Diputació al PSOE, no es trencarà ara tampoc". I ha afegit que caldria preguntar-se "per què es va donar la tercera institució del país al PSC perquè no la tingui ERC?" i "què faran arribat el moment amb la primera institució -el Govern de la Generalitat". Amb tot, ha evitat respondre la pregunta de Gemma Nierga sobre si arribat el moment, ERC optarà per reeditar el tripartit -amb comuns i PSC-. 

A Rufián, actor imprescindible que ha fet quallar l'aliança amb el PSOE, no li tremola el pols a l'hora de posar en valor el gir estratègic dels republicans. Una aposta per la via pragmàtica que els ha dut a guanyar dues eleccions generals a Catalunya. Ho ha resumit amb una frase: "preferim guanyar en vots que en retuits".