El Secretariat Nacional de l'ANC ha acordat aquest diumenge que només participarà en la negociació catalana prèvia a la taula de diàleg amb l'Estat, que ha anunciat que convocarà el president Quim Torra, si es compleixen dues condicions: que els comuns no hi participin –ja que consideren que només hi han de ser els independentistes– i que sigui "exclusivament per la independència". Així ho han anunciat en un comunicat, després d'una nova reunió de la cúpula celebrada a Calaf.

En ell, l'entitat també qualifica "improbable" un escenari de diàleg efectiu amb l'Estat, però defensa que si hi ha una "escletxa" d'una independència pactada, treballarà per fer-la possible i per "fiscalitzar-la". En aquest punt, s'erigeix com a "garant" de què la negociació amb el govern de PSOE-UP "no porti a una segona transició tancada per dalt que blindi l’autonomisme amb una reforma estatutària" i, per això, posa dues condicions a la seva participació en aquest diàleg.

Per una banda, consideren "imprescindible" que la taula prèvia catalana "estigui formada exclusivament per partits, entitats i actors socials independentistes" i, en aquest sentit, consideren que els comuns, en estar ja representats com a govern espanyol, "no tindria sentit que en formessin part". La segona condició, per contra, no és sobre el qui hi ha de formar part, sinó quins "temes" s'hi han de tractar. 

En aquest sentit, l’Assemblea considera que la "taula bilateral ha de ser exclusivament per la independència" i que, per tant, "o es negocien els termes de la independència en base a una majoria parlamentària independentista al Parlament o un referèndum binari sobre la independència acordat amb l’Estat i vinculant". També consideren que, en aquest punt, s’hi ha d’abordar també la fi de la repressió.

El president Torra va anunciar la setmana passada que convocaria una reunió amb partits i entitats per abordar quina ha de ser la proposta que el Govern porti a la taula de negociació amb el govern espanyol, pactada entre ERC i el PSOE a canvi de l'abstenció dels primers en la investidura de Pedro Sánchez. Torra també va posar com a condició prèvia a l'activació de la taula que hi hagués una reunió entre ell i Sánchez.