La Fundació Faes, presidida per José María Aznar, no ha trigat ni 24 hores a valorar i analitzar els resultats de les eleccions generals del 28-A. Faes acusa els votants de centredreta d'"ignorància temerària” de les regles electorals i considera que la debacle electoral del PP és a causa de “l’absurda i suïcida canibalització” en la qual s’ha instal·lat el centredreta espanyol, que ha portat que el PP no tingui representació al País Basc i només aconsegueixi un representant a Catalunya.

La Fundació Faes considera una missió prioritària abordar la reconstrucció del centredreta, després d’admetre que les eleccions generals han dibuixat un “quadre extremadament preocupant”.

Sense entrar a analitzar la part de responsabilitat que té el PP en la patacada que va patir el 28-A, en perdre la meitat de la representació al Congrés, la fundació recrimina a Ciutadans i Vox la seva actitud en campanya. Així assenyala que els comicis es van plantejar com una pugna pel lideratge del centredreta, “en lloc de com un esforç real per desallotjar democràticament els socialistes de La Moncloa”.

És la fragmentació del centre i de la dreta el que “ha aplanat fatalment el camí perquè Pedro Sánchez continuï a La Moncloa”, segons la Faes. En aquest punt, al parer de la fundació, no n’hi ha prou d'expressar la voluntat de fer fora algú.

Casado, Rivera i Abascal Manifestacio dialeg Madrid - efe

La foto de la manifestació de Colón amb Abascal, Casado i Rivera. Foto: Efe

“Els casos del País Basc i Catalunya són paradigmàtics d’aquesta absurda i suïcida canibalització en la qual s’ha instal·lat el centredreta espanyol, llançant per la borda els esforços i la visió estratègica que va permetre l’articulació d’una força capaç d’erigir-se amb èxit en l’alternativa efectiva a l’esquerra”, referint-se al PP.

Els mals de la fragmentació

La Faes insisteix a destacar els mals de la fragmentació del vot. “Ni les opcions són intercanviables, ni dona igual votar a un o a un altre, senzillament perquè la fragmentació ni suma ni sumarà”. L’informe alerta que si persisteix aquesta situació, “que ningú s’enganyi perquè passarà el mateix”.

Així, la Fundació Faes demana “una profunda reflexió del que ha passat”, atès que la dispersió penalitza” i insisteix que la “suma beneficia”. L’anàlisi electoral conclou que no hi ha cap raó perquè una Espanya moderada i constitucional “hagi de sentir-se com una minoria perdedora, perquè no ho és”.