La fotografia de les eleccions generals del 28-A és la de clars guanyadors i clars perdedors. El guanyador és Pedro Sánchez, que no només obté una majoria més sòlida, sinó que pot triar els seus socis. O el Ciutadans del cordó sanitari, o l'Unidas Podemos i els nacionalistes i independentistes de la moció de censura. Per contra, el perdedor és la dreta, que ha quedat ben lluny dels 176 escons necessaris per a la investidura per culpa de la gran fuita de Pablo Casado.

En la disjuntiva que va portar a les urnes, entre diàleg amb Catalunya o augment del conflicte, la primera de les opcions ha sortit clarament guanyadora. Les tres dretes de la plaça de Colón només han aconseguit el 42,7% dels vots. La participació ha estat del 75,7%, nou punts més que el 2016.

El president espanyol ha ampliat de forma sòlida el seu grup parlamentari, amb un PSOE que passa de 84 als 123 escons, amb el 98% escrutat. Per darrere se situa el PP, que baixa de 137 escons a 66 diputats. La tercera força és Ciutadans, que en guanya 25 fins als 57. Unidas Podemos i els comuns cauen fins als 42. L'extrema dreta de Vox queda per sota de les expectatives creades, amb només 24 parlamentaris. ERC en treu 15, JxCat 7, el PNB 6, Bildu 4, Navarra Suma 2, Coalició Canària 2, Compromís 1 i el Partit Regionalista de Cantàbria 1.

D'aquesta manera, l'únic que pot formar govern és Pedro Sánchez. La primera opció, i més còmoda, és la del pacte amb Ciutadans, que sumen 180 escons. Però Rivera li ha posat un cordó sanitari durant tota la campanya i Sánchez va assegurar aquesta setmana que "no entrava en els seus plans" pactar amb ell. Els seus militants li han demanat que no ho faci.

Per l'altra banda, hi ha la possible reedició de la majoria de la moció de censura, on els socialistes necessitarien també sumar alguns vots dels partits independentistes. La suma amb Pablo Iglesias i confluències és insuficient: 165 escons. Però amb el PNB i ERC en tindria prou, a diferència de l'anterior investidura.

Per contra, l’amenaça de la via andalusa ha quedat clarament anul·lada, la fotografia de Colón no es podrà repetir a la Moncloa. Les dretes del PP i Ciutadans i l’extrema dreta de Vox tan sols suma 148 escons. Es queda trenta diputats per sota de la majoria absoluta. La fuita ve sobretot de Gènova, que amb Casado perd més de la meitat del seu grup parlamentari.

Els socialistes s’han imposat a gairebé totes les comunitats autònomes. Les úniques excepcions han estat Catalunya, on ha guanyat ERC, el País Basc amb el PNB, Navarra amb Navarra Suma i Melilla amb el PP.

A la tercera planta de Ferraz, seu del PSOE on Sánchez ha celebrat els resultats amb el seu equip, les cares han estat durant tota la nit d'una alegria continguda. La jugada els ha sortit bé i han aturat la dreta de Colón. El diàleg s'ha imposat sobre la crispació i el conflicte territorial. Hi ha sortit guanyant escons i nous socis de govern. Al mateix temps, depenen menys dels partits independentistes.