La Fundación para la Defensa de la Nación Española (DENAES), fundada per Santiago Abascal, va ingressar entre 2006 i 2014 fins a 857.891,70 euros en donacions opaques, segons avança ElPlural.com a partir de documentació obtinguda en una investigació iniciada pel senador de Compromís Carles Mulet que recull any a any les entrades de diners sense explicació clara.

El mateix mitjà no ha rebut cap tipus de resposta a l'hora d'oferir al líder del partit ultra Vox l'oportunitat d'explicar l'origen i el motiu de tan elevades donacions.

La informació arriba just en el moment en què Vox ha decidit canviar el seu posicionament respecte a la possibilitat de destinar diners a la lluita contra el coronavirus. Després d'afirmar que no rebutjaria les dietes per desplaçament perquè les despeses particulars no havien descendit, el partit d'ultradreta finalment ha decidit destinar part de la seva recaptació a associacions de víctimes del coronavirus.

Es dona la circumstància, a més, que aquestes entitats que recibiran les donacions de Vox són afins ideològicament, com la Plataforma d'Afectats per la Pandèmia Covid-19 i l'Associació Afectats Covid-19, liderades respectivament, per un exalto càrrec de Vox i un afiliat del Partit Popular. A més, la primera d'elles, va presentar davant del Tribunal Suprem una querella contra el ministre de sanitat, Salvador Illa, per presumpta "mala gestió i falta de transparència en la crisi sanitària, que ha suposat la propagació de coronavirus al nostre país."