Les tensions que encara travessa l’independentisme travessen també fronteres. Aquest dimarts s’ha evidenciat a Montpeller, on s’ha celebrat el judici a quatre ajuntaments de la Catalunya Nord per haver modificat el reglament per permetre l’ús del català —traduït posteriorment al francès— en els plens municipals. Fins allà s’hi han desplaçat i coincidit els líders d’Esquerra Republicana i Junts per Catalunya, Oriol Junqueras i Laura Borràs, que ja des de la salutació no han pogut amagar la seva fredor en ple debat sobre l’escó de la presidenta suspesa del Parlament després de la sentència del TSJC. Enmig, per a intentar rebaixar la tensió existent, s’ha situat l’alcalde d’Elna, el comunista Nicolas García, que ha intentat bastir ponts entre els dos. Junqueras ha abandonat el jutjat abans que comencés la breu vista oral, mentre Borràs ha entrat a seguir-la, acompanyada de l’exconseller i eurodiputat Lluís Puig.

 

 

Aquest mateix dimarts, en paral·lel, la Mesa del Parlament acordava defensar l’escó de Laura Borràs davant la pretensió de la Junta Electoral Central de no esperar a la sentència ferma. Però ja fa dies que es fan evidents les diferències dins l’independentisme, especialment entre els dos exsocis de Govern. La setmana passada, era el mateix Oriol Junqueras qui reclamava que fos apartada. En una entrevista, el president d’ERC advertia que “no és bo per a l’independentisme que es pugui dir que dins hi ha un cas de corrupció”. Com a resposta, la presidenta suspesa Laura Borràs carrega contra Alba Vergès, vicepresidenta en funcions de presidenta de la cambra: “Ella ja ha vulnerat els meus drets. Deliberadament. Premeditadament. Injustament. Antidemocràticament. I si té una mica de consciència ho sap. I la gent també”.

L'independentisme fa pinya a Montpeller

Tot i les diferències, l'independentisme s'ha mobilitzat un cop més per donar suport als perseguits per parlar català. Borràs ha subratllat que per a la seva formació "la defensa de la llengua és fonamental" i que, per això, sempre s'han preocupat "per defensar-la". Borràs ha lamentat que no es respecti la riquesa que representa la llengua catalana i ha recordat que, malauradament, "ja hem estat davant molts jutjats" pel mateix tema. Borràs, que ha recordat que com a presidenta del Parlament està suspesa, ha insistit en el fet que el seu compromís no està suspès i, per tant, defensarà els drets fonamentals.

Per la seva banda, Junqueras ha denunciat abans de començar el judici que, "un cop més", "ens trobem a les portes d'un jutjat per defensar la nostra llengua i cultura i per expressa el nostre compromís i solidaritat amb tots els alcaldes que no poden parlar català als plens municipals". El dirigent d'ERC ha volgut destacar el paper important d'Elna (d'on és alcalde Nicolas García) per a la història de Catalunya.

La diputada de la CUP al Parlament Dolors Sabater, present també a Montpeller, s'ha expressat en la mateixa línia i ha enviat el seu suport als alcaldes jutjats per defensar el català. "Atacar la llengua és una manera de fer contrapoder que tenen els estats repressors com el francès i l'espanyol", ha denunciat la cupaire al mateix temps que ha assegurat que aquests estats "intenten imposar la seva llengua com a eina de poder". Segons Sabater, tot i que a la Catalunya Sud l'ús de la llengua als plens municipals està normalitzada, no com a la Catalunya Nord, "les dues Catalunyes compartim l'actitud d'uns estats que no reconeixen la llengua i la persegueixen".