L'independentisme s'ha mobilitzat un cop més per donar suport als perseguits per parlar català. En aquest cas, representants polítics d'ERC, Junts per Catalunya i la CUP s'han desplaçat fins a Montpeller per donar suport als alcaldes de la Catalunya Nord jutjats per permetre l'ús del català en els plens municipals; concretament el judici ha estat contra els batlles d'Elna, Portvendres, Els Banys i Tarerac. El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha denunciat abans de començar el judici que, "un cop més", "ens trobem a les portes d'un jutjat per defensar la nostra llengua i cultura i per expressa el nostre compromís i solidaritat amb tots els alcaldes que no poden parlar català als plens municipals". El dirigent d'ERC ha volgut destacar el paper important d'Elna (d'on és alcalde Nicolas García) per a la història de Catalunya.

 

Un dret perdut

La diputada de la CUP al Parlament Dolors Sabater s'ha expressat en la mateixa línia i ha enviat el seu suport als alcaldes jutjats per defensar el català. "Atacar la llengua és una manera de fer contrapoder que tenen els estats repressors com el francès i l'espanyol", ha denunciat la cupaire al mateix temps que ha assegurat que aquests estats "intenten imposar la seva llengua com a eina de poder". Segons Sabater, tot i que a la Catalunya Sud l'ús de la llengua als plens municipals està normalitzada, no com a la Catalunya Nord, "les dues Catalunyes compartim l'actitud d'uns estats que no reconeixen la llengua i la persegueixen".

 

 

També ha viatjat fins a Montpeller la presidenta suspesa del Parlament i presidenta de Junts per Catalunya, Laura Borràs, que ha atès els micròfons d'El Nacional acompanyada del diputat de Junts Lluís Puig. La dirigent de Junts ha subratllat que per a la seva formació "la defensa de la llengua és fonamental" i que, per això, sempre s'han preocupat "per defensar-la". Borràs ha lamentat que no es respecti la riquesa que representa la llengua catalana i ha recordat que, malauradament, "ja hem estat davant molts jutjats" pel mateix tema. Borràs, que ha recordat que com a presidenta del Parlament està suspesa, ha insistit en que el seu compromís no està suspès i, per tant, defensarà els drets fonamentals.

 

El compromís del Govern

La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha explicat que la Generalitat ha traslladat el seu malestar a les autoritats franceses arran de la prohibició de l'ús de la llengua catalana als plens dels ajuntaments de la Catalunya del Nord. Davant d'això, la portaveu ha expressat durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu el "ple suport" de la Generalitat als batlles afectats i ha confiat que la situació del català a la Catalunya del Nord "es pugui normalitzar".