La relació entre el president del Parlament, Roger Torrent, i el grup de JxCat ha resultat tremendament complicada des del primer moment de la legislatura. L'entesa es va trencar el 30 de gener del 2018, tretze dies després de ser designat president de la Cambra, quan va anunciar públicament i sense previ avís que ajornava el ple d'investidura de Carles Puigdemont. Des d'aleshores no només no s'ha refet la relació sinó que els conflictes han estat constants entre JxCat i el president del Parlament.

Aquesta tensió s'ha mantingut fins arribar al comiat que ha expressat Torrent en el darrer ple de la legislatura, que s'ha tancat aquest vespre. Després de dos mesos sense investir un nou president de la Generalitat en substitució de Quim Torra, el Parlament quedarà automàticament dissolt dilluns vinent, 21 de desembre, i el president de la Cambra ha aprofitat les darreres paraules abans d'aixecar la darrera sessió per acomiadar-se dels diputats.

En acabar, la major part dels parlamentaris presents a l'hemicicle, una trentena, han aplaudit la intervenció. Ho han fet els diputats d'ERC, la representant dels Comuns, i de la CUP, els de Ciutadans i PSC. Però no la cúpula de JxCat.

A les imatges es fa evident que ni el president del grup, Albert Batet, ni la portaveu, Gemma Geis, aplaudeixen el president. És impossible que el gest passi desapercebut perquè ocupen la primera filera de diputats i perquè no tenen cap intenció de dissimular-ho. De fet, tots dos recullen els seus papers i Batet s'aixeca immediatament amb la qual cosa posa el punt i final als aplaudiments. Darrere seu altres tres diputats de Junts presents a l'hemicicle, Lluís Guinó i Xavier Quinquillà a més del portaveu del PDeCAT, Marc Solsona, sí aplaudeixen.

darrer ple del Parlament

Diputació permanent

Amb tot, aquesta darrera sessió del ple no serà el darrer cop que es tornin a veure les cares en aquesta legislatura perquè tant Batet com Geis formen part de la diputació permanent que haurà de governar la Cambra catalana, presidida per Torrent, fins que se celebrin les noves eleccions, previsiblement el 14 de febrer, i es constitueixi el nou Parlament.

Tot plegat tenint en compte, a més, que la pandèmia podria provocar un ajornament de la convocatòria electoral la qual cosa encara provocaria una nova pròrroga de la feina de la diputació permanent.

Per tant, després de tres anys sense aconseguir-ho Torrent i JxCat encara tindrà una darrera oportunitat per intentar refer ponts abans de retrobar-se la propera legislatura, atès que el president del Parlament ocupa el lloc número tres de les llistes d'ERC per Barcelona, mentre que Batet és número 1 de JxCat per Tarragona i Geis, per Girona.