El coordinador de les defenses al judici pel cas 1-O, Francesc Homs, ha avançat aquest matí que demanaran el testimoni del rei Felip VI a la vista que se celebrarà el mes que ve contra els líders independentistes al Tribunal Suprem. En declaracions a El matí de Catalunya Ràdio, Homs ha afirmat que amb el seu discurs del 3 d'octubre, el monarca va ser el precursor d'una ordre que va fer canviar la qualificació jurídica dels fets com a rebel·lió i sedició i això s'ha de denunciar. 

Homs ha destacat que té constància que el discurs de l'"A por ellos" va ser voluntat del monarca, no del govern espanyol. "Li demanarem que expliqui per què va actuar en contra del criteri de la Moncloa, segons les informacions de què disposo", ha afegit.

Francesc Homs ha admès que és molt difícil que prosperi la seva petició, però ha insistit en la necessitat que aquests fets es posin damunt la taula durant el judici. Per això, ha afegit, se li demanarà sobre aquest extrem a un altre dels testimonis proposats, l'expresident del govern espanyol, Mariano Rajoy. "Proposarem com a testimoni Rajoy per evidenciar el ridícul que allò que no havia estat considerat sedició ni rebel·lió, després de la intervenció del Rei ho sigui", ha indicat.

"Estem davant d'un judici polític", ha afirmat Homs, que ha explicat que té informacions que ha de posar "sota situació de testimoni. Haig de preguntar al Rei si va prendre la decisió de fer el discurs pel seu compte o perquè li va demanar Rajoy". El lletrat ha destacat que "cal tenir una actitud de defensa en forma d'atac" davant la naturalesa política del judici.

Si es rebutja el testimoni de Felip VI, demanaran que respongui per aquests fets el cap de la Casa del Rei.