Foc creuat entre el líder de Democràcia i Llibertat (DiL) al Congrés, Francesc Homs, i la CUP per les acusacions del convergent als cupaires d'estar buscant "discussions ridícules entre independentistes" i per afirmar que no sap si "busquen rèdit partidista" o "no creuen en l'aposta independentista". Amb ironia, però amb contundència, el regidor gironí dels anticapitalistes Lluc Salellas ha respost amb un "alcaldes i regidors perseguits per l'Audiència Nacional per anar a caçar bolets, segons en Quico". També la presidenta del grup parlamentari, Mireia Boya, ha intervingut per assegurar que és un "#pressingCUP" en tota regla. 

Els retrets, que s'emmarquen en la moció presentada pels cupaires perquè el Parlament es reafirmi en la declaració de ruptura del 9N, no han estat els únics que s'han produït aquesta setmana. La portaveu del Govern, Neus Munté, afirmava dimarts passat, quan la Mesa havia decidit ajornar-ne el debat fins a la setmana vinent, que la iniciativa cupaire "facilita les coses als nostres adversaris" i que cal "esforç i intel·ligència". 

Amb tot, els anticapitalistes han rebut per totes bandes. Si bé ells reivindiquen que es tracta de demostrar passos cap a la independència, des del Govern i Junts pel Sí es considera que seria un error, perquè només acceleraria els tempos judicials, les inhabilitacions. De fet, Homs s'ha preguntat si “quan la CUP fa això, busca convèncer gent que no està convençuda o busca posar en contradiccions als que ja estem convençuts?”.

Marxa enrere

Tot i la pregunta retòrica sobre el grau d'independentisme de la CUP, Homs, que ha estat un dels grans protagonistes a defensar el referèndum al Congrés de cara a la investidura d'un nou president, ha hagut d'afirmar que Convergència ho és amb tots els ets i uts. Per exemplificar-ho, el convergent ha recordat que el seu partit va demanar el doble 'sí' a la consulta participativa del 9N. "Si això no és ser independentista, que baixi la Verge i m'ho expliqui", ha conclòs. 

Una de les incògnites fins ara era si es postularia per fer de secretari general de Convergència, que està en ple procés de renovació. Però el diputat al Congrés ha descartat que hi aspiri, tornant a tallar el que Jordi Turull va criticar aquest dissabte que estava sent una "guerra de noms". "Ajudaré en tot el que pugui, no em desentenc. Crec en el que s'està fent, però una cosa és que no em desentengui i una altra que em postuli", ha explicat.