Pilota cap endavant de Junts Pel Sí per evitar desencadenar ja el trencament amb la CUP. Els junters han demanat ajornar la decisió de la Mesa sobre si admetre o no a tràmit la moció en què els cupaires demanen al Parlament reafirmar-se en la resolució de ruptura del 9N.

Serà, doncs, la setmana vinent quan l'òrgan parlamentari haurà de decidir si posar-la a votació al Ple del 6 d'abril. L'argument, també esgrimit per fonts populars als passadissos de la cambra catalana, és que normalment l'admissió a tràmit de les mocions es produeix una setmana abans que hi hagi el plenari. "Hi ha temps", deia el convergent Josep Lluís Corominas a la sortida de la reunió, afegint que "no ens corre cap pressa".

Concretament, els gestos "unilaterals" que demana la CUP semblen d'entrada inassumibles per un executiu on el seu vicepresident reitera día sí dia també que la independència serà "multilateral". Entre d'altres coses els anticapitalistes volen un pla d'execució d'un termini màxim d'un mes per desenvolupar els annexos d'aquella declaració o "desatrendre els requeriments de l'Audiència Nacional".

Els 'tempos'

Des d'Esquerra Republicana estan molestos amb els cupaires. Fonts de la formació expliquen que l'únic objectiu de la moció és marcar perfil i que l'únic que provocaria és "accelerar els tempos judicials". Així, inhabilitacions que es podrien produir d'aquí 16 mesos amb la desconnexió, es podrien desencadenar ara.

Ratificar-se en una resolució, la del 9N, que està suspesa pel TC, creuen que no seria intel·ligent, perquè l'instància judicial té capacitat executiva des que el PP va reformar les seves competències el 15 d'octubre. A més a més, asseguren que el Govern ja està desplegant l'annex social.

En aquest sentit la portaveu de l'executiu, Neus Munté ha acusat els cupaires, en una roda de premsa posterior a la reunió del consell, "d'excés de gesticulacio" que "no suma". Per Munté, es necessita "intel·ligència i no facilitar les coses als adversaris".

"Divergències"

Els socialistes catalans ho tenen clar. "Hi ha divergències entre Junts Pel Sí i la CUP" sobre el full de ruta i aquest és un intent per part dels cupaires de posar-ho en evidència. Això sí, la portaveu al Parlament, Eva Granados, ha demanat que no s'admeti a tràmit dimarts vinent.

"No coincideixen ni en matèria socioeconòmica ni en la via cap a la independència", ha remarcat Granados. Ara com ara, el que esperen és que Junts Pel Sí es pronuncïi i que es desestimi perquè diu que la resolució del 9N "no porta enlloc", i és que "la ruptura de la legalitat no és la solució".

"Refredament" de JxSí

"El proper capítol del serial haurà d'esperar una setmana". El portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha assegurat, però, que "l'ímpetu" de JxSí "s'està refredant". I és que considera que avui ha "tirat una pilota cap endavant per guanyar temps". 

Malgrat tot, considera que la CUP "no afluixa", tot i que "gran part del 38% d'independentistes no vulguin saltar-se la llei". I des de Ciutadans estan expectants per veure què diuen els junters "abans de confessar que no poden tirar endavant el procés de la forma en com ho estan fent", en què es fa dependre la política catalana "d'uns antisistema".