Fre de mà del convergent i president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, a la batalla pel futur lideratge de Convergència. Turull ha demanat concentració per definir el nou projecte polític, sense obrir simultàniament una “guerra de noms” sobre qui ha d’encapçalar-lo.

El nom del convergent sonava a totes les travesses, però en una entrevista amb Efe, ha rebutjat entrar en especulacions. “Estem definint des de baix cap amunt com serà aquest nou instrument al servei de la construcció d'un país nou. Ni per acció ni per omissió participaré en això", ha afegit, en referència a parlar de “noms i cadires”.

Des de fa setmanes, els moviments dins de la formació nacionalista són constants. Però en la línia de l’ordre en el calendari de refundació –que estableix a principis de juny decidir sobre ideologia i estructura, i un mes després sobre la cara visible– Turull ha exemplificat que primer cal definir quin vehicle conduir per després escollir els conductors.

Mantenir l’essència

Un dels elements que des de Convergència s’ha posat sobre la taula és si mantenir o no les sigles. Si bé hi ha discrepàncies en aquest punt, Turull ha reconegut que a ell li agraden “molt”. Ho ha justificat que “convergir és la màgia d’aquest instrument polític, que és d’inclusió, no d’exclusió”.

Que dins la formació convisquin veus que posen l’accent en el centreesquerra i d’altres en el centredreta creu que és positiu. “No podem convertir en defecte el que ha estat la gran virtut d'aquesta força política", ha indicat.

Ara bé, si un aspecte considera “irrenunciable” és l’objectiu que "Catalunya es converteixi en un Estat independent": "Aquí no hi ha marxa enrere, el catalanisme polític al llarg de cent anys ho ha provat tot", ha apuntat. En aquest sentit remarca que "tenim molta feina a fer: construir un Estat i convèncer al màxim nombre de gent perquè ho acabi tenint clar".