"Vaig presentar la meva baixa el 9 d'abril en una carta a la comissió executiva; abans de les eleccions del 28. Jo ja estava en desacord amb la línia de Cs des de feia mesos. Ho vaig veure a partir de les eleccions andaluses, quan d'una manera o d'una altra es van arribar a acords amb Vox: mai no hauria d'haver-se fet". Així descriu els motius de la seva marxa el cofundador de Ciutadans Francesc de Carreras en una entrevista a El País. "No em va agradar, però si era una excepció, encara. Després, vaig veure que dirigents de Cs deien que allò d'Andalusia es generalitzaria", detalla. "I que anava a pitjor quan Rivera va convocar l'acte de Colom. Va ser un acte de nacionalisme espanyol clar. Allò em va agradar molt poc. I, quan ja explícitament es va dir que es podia pactar amb Vox però mai es pactaria amb el PSOE, vaig pensar que Cs havia perdut la seva posició central, havia escollit només un bàndol".

Preguntat per si considera que Ciutadans ha evolucionat cap a posicions contràries al seu ideari original i més nacionalistes, respon que sí: "Contrari a l'ideari i a les idees comunes de tots. Ni el PP ni el PSOE no són partits nacionalistes, són nacionals". I afegeix que ambdós partits "tenen una idea d'Espanya, però no són identitaris. No parlen d'una Espanya unida per a l'eternitat i des del principi dels temps. Això té conseqüències, encara que Cs en això no hi ha caigut: antieuropeisme i polítiques antiimmigratòries. En això sí que hi ha caigut Vox, part del nacionalisme català, i és dolent des del punt de vista d'una democràcia liberal"

"Després, en pactar amb Vox, que presumeix ser un partit nacionalista espanyol; això se t'encomana", recorda. "Cs no vol pactar amb ERC o Convergència, ja que pel mateix no ha de pactar amb Vox. Això causa neguit en molts de nosaltres".

Substituir el PP?

De Carerras, que assegura que Rivera li va dir que volia substituir el PP i encapçalar la dreta: "És tornar a un bipartidisme que jo crec que ja no és bo. El que està passant ara és un bibloquisme, hi ha dos blocs en els quals no hi ha transvasament entre uns i d'altres, i si s'oblidés això, s'hauria solucionat de manera molt més racional molts dels acords que s'han donat en les Comunitats Autònomes i en molts Ajuntaments", exposa.

Preguntat pel millor acord possible de govern, l'exmembre de Cs assegura que seria un de format per PSOE i Cs. "I si s'afegís a això acords amb el PP, doncs també. Estem en un govern de fet en funcions, des de 2015 o 2016." I explica que "portem tres anys i mig, cap a quatre, i pot prolongar-se encara. Cal fer moltes reformes, cal reduir part de l'Estat, cal procurar que aquesta part no sigui social, sinó altres que sobren, i cal tenir un ampli acord per poder fer aquestes reformes".

"Una sortida que doni esperança als catalans"

Sobre Catalunya, de Carreras subratlla que Cs "té bona gent que pot substituir Inés Arrimadas perfectament". "Des que va guanyar en les eleccions autonòmiques, ha fet un discurs del no, però no han donat una sortida que doni esperança als catalans que sortirà de l'impasse actual. Potser aquest error el pagaran", conclou.