La denúncia del conflicte català per part de 41 senadors francesos, que demanen la intervenció de la Unió Europea, ha obert un conflicte en el país menys esperat. És per això que, aquest dilluns a la tarda, les autoritats franceses s'han vist obligades a emetre un comunicat en defensa de la "unitat i integritat d'Espanya", i en contra de l'ingerència en el judici al procés. En els mateixos termes s'ha expressat el grup d'Emmanuel Macron al Senat.

El comunicat de la diplomàcia francesa arrenca recordant que "França està compromesa amb la unitat i la integritat d'Espanya", i també "reitera el seu compromís constant de respectar el marc constitucional espanyol". Dins d'aquest marc, sosté el govern d'Emmanuel Macron, "ha de considerar-se el tema de Catalunya".

"No correspon a França interferir en els procediments judicials en curs", continua el comunicat francès, que surt en defensa del sistema polític espanyol: "Tenim plena confiança en la capacitat de la democràcia espanyola per dur a terme un diàleg polític pacífic, respectant la legalitat constitucional i l'estat de dret".

És per tot això que les autoritats franceses traslladen el seu "ple suport a les autoritats espanyoles". Tan bon punt s'ha conegut el comunicat de la diplomàcia francesa, Moncloa ha reaccionat felicitant-se pel text.

Quaranta-un senadors francesos de diferents grups polítics --també del partit de Macron-- han fet una crida al respecte dels drets i llibertats fonamentals a Catalunya. El text que han redactat, un fet inèdit, denuncia la repressió de polítics catalans escollits democràticament i demana la intervenció de França i de la UE "per restablir les condicions de diàleg amb la finalitat de trobar solucions polítiques a un problema polític".

El partit de Macron també matisa

En la mateixa línia que l’Elisi, el grup de La República en Marxa —el partit de Macron— al Senat també ha emès un comunicat aquest dilluns al vespre per a desmarcar-se’n. “Avui s’ha publicat una tribuna parlamentària sobre Catalunya. És l’expressió individual dels senadors i no reflecteix la posició del nostre grup”, sostenen. I rebutgen “qualsevol ingerència en els assumptes interns d’Espanya i en els processos judicials en curs”.

“El grup La República en Marxa del Senat considera fonamental la unitat i la integritat d’Espanya, que és un país aliat i una gran democràcia”, defensen els macronistes. “No tenim cap dubte sobre la capacitat de la democràcia espanyola per a emprendre un diàleg polític pacífic i plenament respectuós amb l’Estat de dret”.

Borrell: “Desinformació alarmant”

És fruit d’un “alarmant nivell de desinformació”. D’aquesta manera ha reaccionat el Ministeri d’Exteriors espanyol al manifest de 41 senadors francesos de diversos partits que denuncien el judici al procés i demanen la intervenció de l’Estat francès i la Unió Europea. En un comunicat posterior, el departament de Borrell agraeix a l’executiu de Macron la seva resposta “ràpida i contundent” davant d’un manifest “inadmissible”.

En el comunicat espanyol, el Ministeri explica que aquest dilluns han mantingut una trobada el secretari d’Estat per a la Unió Europea i l’ambaixador francès, que “han compartit el seu rebuig ferm a aquest pronunciament, que revela un alarmant nivell de desinformació dels senadors firmants sobre la realitat espanyola, i en concret sobre Catalunya”.

 

“Espanya és una democràcia plena amb divisió de poders en la qual els drets i llibertats fonamentals, inclòs el dret a un judici just i imparcial, estan garantits”, assegura el departament de Borrell.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat