Ciutadans continua sumant fracassos al Parlament. I el d'aquest dijous ha estat sonat: no ha prosperat cap punt de la seva moció per desballestar la Generalitat i l'autogovern català. Tot plegat, gràcies a l'oposició ferma dels partits independentistes, Esquerra Republicana, Junts i la CUP, que han fet vàlida la seva majoria absoluta per impossibilitar que prosperés cap intent dels taronges. I és que l'aposta de Ciutadans ha estat decididament encaminada a despullar el Govern català de diverses competències pròpies, oficines i agències administratives i, en general, reduir les inversions en tot allò que la dreta espanyolista considera "despeses supèrflues i de propaganda". Així ho han demostrat els vots favorables i els comentaris de Vox i el Partit Popular.

El títol de la moció, de fet, ja fa referència al "sobreesforç fiscal de les famílies catalanes". I és que els primers punts de la moció han volgut centrar-se en els impostos de Catalunya. Així, els taronges han apostat per deflactar la tarifa autonòmica de l'IRPF i revisar a la baixa tots els trams autonòmics d'aquest impost. També han apostat per fer això darrer amb l'Impost de Transmissions Patrimonials Oneroses, i també amb l'Impost sobre Actes Jurídics Documentats. Però no s'han quedat aquí: fins i tot han reclamat eliminar tots els impostos propis, al·legant una "falta de coherència i encaix amb la resta del sistema tributari". Amb tot, s'ha fet palesa la voluntat de desmantellar diverses qüestions fiscals en què la Generalitat pot dir la seva.

Però també ha protagonitzat una altra ofensiva, dirigida en aquest cas contra diversos organismes administratius. Així, amb la justificació d'"eliminar les despeses supèrflues i de propaganda" de l'executiu català, ha posat el punt de mira en el nombre d'"assessors a dit" (que demana reduir) i les oficines dels expresidents de la Generalitat (que pretén eliminar). No només això, sinó que també ha apostat per suprimir l'Agència de Ciberseguretat de Catalunya, precisament el mateix dia que el vicepresident de la Generalitat, Jordi Puigneró, l'ha reivindicat perquè des de la seva implementació no s'ha registrat cap intent d'espionatge a polítics catalans ("Hem posat la feina més difícil als dolents", ha dit). I també la CCMA, amb TV3 al capdavant, que han titllat de "pous sense fons" i que, per tant, exigeixen reduir el seu pressupost. Per acabar d'adobar-ho tot, i en un missatge ben típic de l'unionisme a Catalunya, el text també ha reclamat una "dràstica disminució de les despeses en publicitat, propaganda, relacions públiques i informes externs".

"Volen reduir a zero l'autogovern"

El diputat d'Esquerra Republicana Ernest Maragall és qui millor ha destapat aquest intent de desballestament per part dels taronges, assenyalant que tant Ciutadans com Vox i el Partit Popular contínuament propugnen el mateix missatge per disminuir la capacitat de la Generalitat. "Volen reduir a zero l'autogovern", ha llançat. "Juguen a veure qui dona més. La setmana que ve Vox compartirà la seva oferta i proposarà tancar totes les institucions catalanes i il·legalitzar-nos com a pas previ per a tancar-nos a la presó més llunyana i freda". A més, també ha criticat les propostes fiscals dels taronges, a qui acusa de voler atacar l'estat del benestar. "Ciutadans ja fa temps que va decidir ser la crossa del PP, i ha regat l'extrema dreta amb qui coincideix cada cop més".

Ho han demostrat les paraules de les tres dretes espanyolistes. Nacho Martín Blanco, de Cs, ha assenyalat l'independentisme, a qui ha culpat d'invertir el seu pressupost en qüestions innecessàries per alimentar el moviment sobiranista: "El procés i el postprocés ens està sortint caríssim". En una línia similar, Antonio Gallego de Vox ha criticat el finançament dels "xiringuitos ideològics" i l'existència d'"endollats". "És mala idea finançar unes despeses estúpides amb més deute", ha advertit. I la diputada popular Lorena Roldán ha carregat contra la situació fiscal a casa nostra: "S'han d'abaixar els impostos, és el moment. El Govern de la Generalitat és el principal dinamitzador de l'economia madrilenya amb aquestes polítiques fiscals".