Una fotografia es repeteix fatídicament en la història de Catalunya, a causa de la repressió de l'Estat. La fotografia dels presos polítics a Lledoners que es va publicar ahir a la nit té un precedent. Es tracta d'una fotografia del govern de Companys, a la presó de Madrid, amb unes característiques molt semblants

A la fotografia, de l'any 1935, s'hi veu el president Companys, juntament amb Joan Lluhí i Vallescà, Pere Mestres, Ventura Gassol i Martí Barrera, d’ERC; Joan Comorera, de la Unió Socialista de Catalunya, i Martí Esteve, d’Acció Catalana Republicana, que un any abans havien estat detinguts per proclamar l’Estat Català dins la República Federal Espanyola. 

Presos polítics 1935 Companys

Companys i el seu govern van ser detinguts al Palau de la Generalitat pel comandant Fernández Unzué. Havien estat acusats d'un delicte de rebel·lió i el judici va començar a Madrid el 27 de maig de 1935. El mateix càrrec, curiosament, del qual s'acusa el president Puigdemont i els seus consellers. El Tribunal va condemnar el president Companys i els membres del seu govern a trenta anys de reclusió. 

Tot i haver demanat complir la condemna junts, finalment els van separar i els van enviar a penals diferents: Companys, Comorera i Lluhí, a El Puerto de Santa María (Cadis), i Esteve, Gassol, Mestres i Barrera, a Cartagena.

Van ser-hi fins després de les eleccions del 16 de febrer de 1936, que van donar una ampla victòria al Front d’Esquerres, la versió catalana del Front Popular espanyol. El partit portava al programa l’amnistia dels presos, amb Companys en primer lloc de la llista. 

La tornada a Catalunya es va allargar dues setmanes i els presos van ser rebuts amb crits d'eufòria a la plaça de Sant Jaume, l'escenari on s’havia consumat la desfeta d’octubre i on Companys va pronunciar una frase per a la història: “Tornarem a sofrir, tornarem a lluitar i tornarem a guanyar!”.

presos politics lledoners Òmnium Cultural

La semblança de les dues imatges és evident. Ahir al vespre, els presos polítics van fer pública la primera foto en què apareixen plegats des que compleixen presó preventiva al centre penitenciari de Lledoners.

L'objectiu és mostrar una "imatge d'unitat i serenor" com a pròleg a les accions que tenen previst de dur a terme els dies vinents com a protesta contra el judici per l'1-O. La direcció del centre penitenciari han anunciat avui que Jordi Sànchez i Jordi Turull inicien una vaga de fam indefinida a la presó