La fotografia dels set presos independentistes al pati de la presó de Lledoners va ser captada amb la càmera del taller de fotografia del centre, segons fonts penitenciàries.

Aquestes fonts han assenyalat que "només poden tenir una fotografia com aquesta els interns amb un alt nivell de participació" en les activitats del centre. La direcció de Serveis Penitenciaris no havia autoritzat la difusió d'aquesta imatge, en la qual apareixen Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull i Raül Romeva, posant somrients en un pati de la presó.

L'objectiu de la fotografia és enviar un missatge d'"unitat i serenor" com a pròleg a les accions que tenen previst posar en marxa els dies vinents com a protesta contra el judici per l'1-O. Entre aquestes accions hi ha una vaga de fam que aquest mateix dissabte començaran l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Jordi Turull, segons algunes fonts.

La foto ha estat distribuïda aquest divendres al vespre per Òmnium juntament amb un comunicat en què se subratlla que els presos tenen el compromís de "respectar totes les opcions personals per reivindicar i denunciar la injustícia d'aquest procés judicial".