Els presos polítics han fet pública una foto en què apareixen plegats al centre penitenciari de Lledoners. L'objectiu és mostrar una imatge d'"unitat i serenor" com a pròleg a les diferents accions que tenen previst posar en marxa els propers dies com a protesta davant del judici per l'1-O. Entre aquestes accions hi hauria una vaga de fam que aquest mateix dissabte podrien posar en marxa l'expresident de l'ANC Jordi Sànchez i el conseller Jordi Turull, segons algunes fonts.

La foto ha estat distribuïda aquest divendres al vespre per Òmnium junt amb un comunicat en què se subratlla que els presos tenen el compromís de "respectar totes les opcions personals per reivindicar i denunciar la injustícia d'aquest procés judicial".

Aquesta puntualització es fa davant la constatació que no hi havia un posicionament unànime sobre la forma com expressar aquesta protesta.

"La repressió, en forma de reclusió penitenciària, no ha afeblit les seves conviccions i es preparen a consciència per fer front al judici a la democràcia", s'assegura en el text.

Així mateix, els presos lamenten en el comunicat que en la imatge no puguin aparèixer també la presidenta del Parlament Carme Forcadell, empresonada a Mas Enric, i la consellera Dolors Bassa, que es troba a Puig de les Basses.

El comunicat que ha distribuït Òmnium és el següent:

"Avui com ahir i com demà, unitat, serenor i coratge. Visca la República! 
Barcelona, 30 de novembre de 2018 - A les portes del judici als líders sobiranistes, els presos polítics volen traslladar un missatge d’unitat i serenor. La repressió, en forma de reclusió penitenciària, no ha afeblit les seves conviccions i es preparen a consciència per fer front al judici a la democràcia. Cadascun dels presos s’adscriu a una família del catalanisme polític i és justament aquesta mirada plural que fa que el dia a dia a la presó sigui també un aprenentatge en la lluita per la llibertat. Per aquest motiu, els presos polítics tenen el compromís de respectar totes les opcions personals per reivindicar i denunciar la injustícia d’aquest procés judicial. 
La fotografia que ha compartit Òmnium Cultural és el reflex d’aquest posicionament. Els presos de Lledoners lamenten profundament que no hi puguin ser ni Carme Forcadell ni Dolors Bassa. “Som conscients del greuge que es dóna amb la seva invisibilització, degut a la nostra situació penitenciària aliena a la nostra voluntat”, han expressat.
La fotografia dels presos polítics de Lledoners s’ha fet gràcies al SAM (Sistema d’Avaluació Motivacional), un sistema d’avaluació continuada en el dia a dia dels presos en funció de la integració i adaptació activa de cadascun d’ells. Permet avaluar de manera continuada l’evolució dels interns en el seu tractament, amb l’objectiu d’assignar-los unes tasques concretes, segons la seva evolució. La finalitat d’aquest programa és reforçar la participació dels interns en el seu programa de treball."