L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell comença avui el tercer grau penitenciari o de semillibertat, com la resta dels presos polítics catalans. Òmnium ha preparat actes de benvinguda per a Forcadell a Sabadell, però abans, ha visitat un altre indret de la geografia catalana: el mar. Ella mateixa ho ha publicat a través d'Instagram amb un títol breu i concís des de la platja de Barcelona: "Primera foto". 

Instagram Carme Forcadell

La imatge és de les vuit del matí. Aquesta tarda, a partir de les set, Òmnium donarà la benvinguda a Forcadell al Mur de la Llibertat de Sabadell: "Ens sumem a la concentració per donar la benvinguda". L'acte està organitzat per la plataforma Free Forcadell, que dona suport a l'expresidenta des dels més de dos anys que fa que va ingressar a la presó.

Les juntes de tractament de la presó de Dones de Barcelona, Wad-ras, de la de Lledoners (Bages) i de la de Puig de les Basses (Alt Empordà) han acordat aplicar-los la modalitat de règim obert habitual prevista a l'article 83 del reglament penitenciari. En aquest règim obert, els presos dormiran quatre dies a la presó i tres a casa seva, i la pernocta haurà de ser d'un mínim de vuit hores diàries. Així doncs, els dirigents independentistes empresonats als centres de Lledoners, Puig de les Basses i Wad-ras podran estar, de moment, en règim de tercer grau.

Després d'aquesta decisió, la Fiscalia pot presentar un recurs davant del jutjat de vigilància penitenciària, que haurà de validar o no la classificació dels presos i els seus permisos de sortida, i finalment té l'última paraula, en cas d'un nou recurs, el tribunal sentenciador, el Tribunal Suprem.