El Senat francès ha viscut un vibrant debat sobre Catalunya, on han aparegut fortes crítiques al judici del Tribunal Suprem espanyol al procés. La setmana passada ja va aparèixer la qüestió a l'Assemblea Nacional, però a la cambra alta el debat ha estat de més decibels, en una situació gens habitual en la política francesa.

El debat l'ha iniciat el senador Pierre Ouzoulias, vicepresident de la comissió d'Afers Europeus del Senat, que ha preguntat a la ministra d'Afers Europeus francesa, Nathalie Loiseau, sobre la situació a Catalunya mentre criticava durament el judici als presos polítics catalans i la repressió policial al referèndum de l'1-O. 

Ouzoulias, del PCF, ha afirmat que el judici és un problema europeu, i ha demanat als senadors francesos actuar perquè “els drets dels nostres homòlegs que són jutjats a Madrid siguin respectats”. 

"La meva consciència -potser ingènua- de demòcrata m’obliga a preguntar-me com és possible que els qui han organitzat pacíficament una votació puguin ser acusats dels mateixos delictes que els qui van combatre la democràcia”, ha afegit al·ludint a les penes de rebel·lió per al colpista Antonio Tejero. Ha carregat també contra la presència del partit ultra Vox com a acusació popular en el procediment, cosa que al seu entendre confirma "que és un judici eminentment polític". “Aquest judici no afecta només Catalunya i Espanya, sinó a Europa sencera”, ha manifestat.

El senador, que no s'ha pronunciat sobre la independència de Catalunya, ha recordat que Espanya ja va implicar Europa en el procés català quan va demanar la extradició del president Carles Puigdemont, i ha apuntat que el tribunal alemany ja es va pronunciar dient que no hi havia delicte rebel·lió, la principal acusació de la Justícia espanyola.

La ministra d'Afers Europeus francesa s'ha mantingut en una posició distant del procés català i ha donat suport al govern espanyol. "Si l'Estat de dret és important a l'Est, també ho és al Sud", ha indicat, mentre acusava el referèndum de ser un acte contra la Constitució, i en el qual "no es coneixia el cens"

Al senador del PS francès Simon Sutour no li ha agradat la intervenció de la ministra i l'ha qualificada de "poc convincent" pel que fa a Espanya. "Si vol ser creïble no pot tenir posicions de geometria variable sobre l'Estat de dret. Diu a Polònia, a Hongria o a Romania que el que fan no està bé, i després calla quan es tracta d'Espanya", ha engaltat.

Ha recordat que els polítics catalans jutjats davant el Tribunal Suprem espanyol "no han caigut del cel", sinó que són membres del Govern i la presidenta del Parlament. En sentir això la ministra ha intentat tallar-lo però el senador no ho acceptat i ha seguit encara amb més crítiques. "Sap qui porta l'acusació popular del judici? És el partit ultra Vox. ¿És normal en un sistema juridic, és normal en el procediment jurídic de la UE?", s'ha preguntat.

Sutour ha avançat que diversos senadors francesos estan negociant un posicionament contra el judici als presos catalans.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat