Si el magistrat Pablo Llarena no es mou de la seva posició i manté Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart a la presó, els advocats portaran el seu cas al Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg. Seguiran la mateixa estratègia que Oriol Junqueras, que demà demanarà el seu trasllat a una presó de Catalunya per poder assistir el proper 17 de gener al ple d'investidura.

El conseller d'Interior en funcions, Joaquim Forn, i Jordi Sànchez i Jordi Cuixart tornen a declarar dijous davant el magistrat instructor del Tribunal Suprem Pablo Llarena

Tornen a demanar sortir de la presó i, tot i que l'advocat de Sànchez, Jordi Pina, diu que "l'esperança és l'última cosa que es perd", no tenen gaires bones expectatives de quedar en llibertat. Cap recurs presentat fins ara els ha anat bé. Els Jordis ho han demanat ja fins a quatre vegades des que el 16 d'octubre van ingressar a la presó de Soto del Real per ordre de la jutgessa de l'Audiència Nacional Carmen Lamela

Tampoc flueix res del que demanen. Cap tràmit s'ajusta als terminis habituals. Tot s'allarga. Hi ha un recurs d'empara pendent de saber si s'admet des de principis de novembre, però el Tribunal Constitucional no diu res. L'advocat de Sànchez ha presentat un escrit perquè resolguin el recurs i dijous en presentarà un altre recordant que el seu client ha d'estar el 17 de gener a Barcelona per a la investidura i la presa de possessió com a diputat del Parlament de Catalunya.

De fet, Jordi Pina té tan coll avall que dijous el Suprem no ordenarà aixecar la presó provisional, que ja prepara el mateix camí que Oriol Junqueras: trasllat a Barcelona i presentació del cas al tribunal dels drets humans d'Estrasburg.

Està previst que la setmana que ve demani el trasllat a una presó catalana i els permisos per assistir a tants plens com faci falta. El tràmit és el mateix per Joaquim Forn i l'objectiu és que Jordi Cuixart també vingui cap a Catalunya, tot i que, en el seu cas, no es pot utilitzar l'argument dels plens del Parlament perquè no es va presentar en cap candidatura i, per tant, no ha estat escollit diputat.

Un cop demanat el canvi de presó, es tramitarà el trasllat del cas al Tribunal d'Estrasburg. És un cas de "vulneració de drets elementals", diu la defensa i, de fet, amb aquesta tesi s'ha estat treballant des del primer dia.

Recurs encallat

Els advocats de Forn, Sànchez i Cuixart van presentar un recurs d'empara poc després que l'Audiència Nacional dictés l'ordre de presó dels membres del Govern de la Generalitat.

El Tribunal Constitucional, que és qui s'ha de pronunciar, ni tan sols ha dit si admet el recurs.

El que sí que ha fet ha estat demanar a través del Tribunal Suprem, que és qui dirigeix el cas, una còpia de l'àudio de la vista on van comparèixer els Jordis a l'Audiència Nacional quan van presentar el recurs el passat 3 de novembre, i una còpia del recurs de súplica contra la resolució de la sala que denega la presència de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart en la sessió que es va fer a la Sala Penal de l'Audiència Nacional. 

I és que l'Audiència Nacional va denegar que Sànchez i Cuixart poguessin estar presents en la vista on van apel·lar a la seva llibertat el passat 3 de novembre. Una vista igual que la que va fer el Tribunal Suprem dijous passat amb Oriol Junqueras, a qui sí que va permetre assistir-hi.