Jordi Sànchez i Jordi Cuixart intenten avui per quarta vegada sortir de la presó. Faran una declaració llarga i extensa i respondran a totes les parts. Seguirà el mateix guió el conseller d'Interior, Joaquim Forn, que avui l'assisteix com a advocat Cristóbal Martell, el lletrat dels Pujol, que està personat en totes les grans causes, com el cas Palau i Pretòria.

Jordi Pina i Marina Roig, els advocats de Sànchez i Cuixart, han dissenyat una nova declaració basada en noves proves, segons ha pogut saber ElNacional. Es tracta de les imatges dels Jordis sobre l'escenari de Gran Via el 20 de setembre, entre les 23.00 h i les 00.00 h, en què dissolen la convocatòria.

Ara Sànchez ho exposarà en la declaració, i durant els propers dies els advocats presentaran el DVD de les imatges al Suprem per demostrar que els Jordis van demanar en diferents moments, i no només sobre els cotxes de la Guàrdia Civil, que es dissolgués la manifestació.

Les declaracions d'avui seran llargues, perquè els tres presos polítics volen fer una declaració extensa i completa i respondre a totes les parts. Després, els advocats presentaran el seu escrit d'al·legacions. Alguns ho faran avui mateix, però d'altres esperaran a la setmana que ve.

Per tant, res no fa pensar que avui se sàpiga el destí de Forn, Sànchez i Cuixart. Fins més endavant, el jutge Pablo Llarena no dirà si aixeca la mesura cautelar de presó.

Dins la sala

Dins la sala hi ha una desena d'advocats. Hi estan citades totes les parts, i per tant, a més dels advocats dels tres presos polítics que declaren, avui també hi ha la defensa d'Oriol Junqueras, Andreu Van den Eynde. 

Francesc Homs, l'exportaveu del Govern de la Generalitat, assisteix a la vista com a advocat codefensor de Meritxell Borràs amb Xavier Melero, que és el titular de la defensa de la consellera. Homs es va personar ahir a la tarda en el cas. Fins ara no ho estava, tot i que coordina la defensa dels acusats del PDeCAT. L'1 de desembre, en la declaració també al Suprem per reclamar la posada en llibertat, el magistrat Pablo Llarena no el va deixar entrar a la sala. Avui ho ha pogut fer perquè ahir va fer els tràmits per representar una de les parts.

L'acusació popular també és dins la vista amb dos lletrats: Javier Ortega i Pedro Fernández.

La vista la segueixen dos fiscals: Fidel Cadena i Javier Moreno.

Les entrades

Les entrades, un cop més, no han deixat veure cap dels acusats. El primer a arribar, des de la presó d'Estremera, ha estat el conseller d'Interior en funcions, Joaquim Forn. Darrera seu, i directes als calabossos de l'Audiència Nacional des de Soto de Real, han arribat els Jordis.

El Tribunal Suprem no té calabossos i per això els presos polítics van directes a l'Audiència Nacional; després els porten d'un en un al Suprem per la porta de cavalleries.