El vicepresident de la Generalitat i conseller de Polítiques Digitals i Territori, Jordi Puigneró, ha assegurat que cal seguir defensant la via unilateral per tenir una posició forta davant de la taula de diàleg. A la cloenda de la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu, Puigneró ha afirmat que l'independentisme no pot "renunciar a jugar la carta de la unilateralitat davant de l'Estat". 

"Nosaltres som els del diàleg, però no podem renunciar a la via unilateral", ha sentenciat Puigneró i ha afegit: "No hi podem renunciar per un tema de negociació. Si vols anar fort a una taula de negociació, has de tenir la carta de la via unilateral". 

El vicepresident ha matisat que no és la primera carta que s'ha de jugar, però com que ja s'ha posat en pràctica altres vegades és efectiva. "L'1 d'octubre va ser un acte unilateral i l'Estat ha de saber que estem disposats a tornar-la a jugar", ha remarcat. 

"Si l'Estat entreveu que renunciem a aquesta via, anirem venuts a qualsevol mena de negociació. Hem de tenir-la molt present, i l'Estat ha de tenir molt present que la podem tornar a utilitzar", ha sentenciat. 

Respecte a la viabilitat de la taula de diàleg, Puigneró no s'ha mostrat especialment optimista. "Vista la història de l'Estat espanyol no podem dipositar gaires esperances en la taula de diàleg", ha dit. Pel vicepresident, part del problema amb l'Estat és que: "Ells ja saben que votant no ens poden guanyar". 

 

premi canigo uce 2021 puignero foto uceJordi Puigneró ha estat l'encarregat d’entregar el Premi Canigó d'enguany a Joandomènec Ros / UCE

Defensa de l'aeroport

Puigneró ha aprofitat l'ocasió per tornar a defensar el projecte de l'ampliació de l'aeroport, una empresa que només veu útil si la gestió és catalana i la remodelació fan que el Prat esdevingui un hub intercontinental. "Alguns volen que tinguem un aeroport regional", ha subratllat el vicepresident. 

En aquesta línia coincideix amb el president Pere Aragonès, qui també ha remarcat que "qualsevol de les propostes de futur ha de passar per la gestió catalana de l'aeroport. És absolutament imprescindible"

El vicepresident també ha destacat que cal que el projecte de l'aeroport sigui respectuós amb el medi ambient, ja que ha recordat que un dels majors reptes de futur és el canvi climàtic. En aquesta matèria Puigneró ha insistit que la millor manera de combatre'l és a través de la descarbonització. 

 

Imatge principal: Jordi Puigneró, vicepresident i conseller de Polítiques Digitals i Territori, durant la cloenda de la 53a edició de la Universitat Catalana d'Estiu /UCE