La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, rebrà aquest dimecres el líder de l'esquerra abertzale Arnaldo Otegi, atesa la seva condició de "secretari general d'un partit", Sortu, argumenten fonts parlamentàries.

La trobada, a petició d'un grup, serà al migdia durant la pausa de la sessió plenària de la cambra que tindrà lloc aquest dimecres. El format de la reunió, però, encara s’està planificant i podria no acabar sent una audiència com les que té habitualment la presidenta. Amb aquesta trobada, Forcadell desestima les peticions de PP i C's per evitar que el líder de l'esquerra abertzale visités la cambra catalana. 

Prèviament, Otegi es reunirà a les 12:30 amb els portaveus de la Comissió d'Exteriors i la seva presidenta, Marta Pascal, a petició de la CUP. Després a la tarda, l'exportaveu de Batasuna es reunirà ja amb els grups parlamentaris de JxSí i de la formació anticapitalista, per separat. 

Així ho ha confirmat el portaveu adjunt dels junters, Roger Torrent, que ha emmarcat la visita d'Otegi dins de la "normalitat institucional i democràtica". "És una figura clau en la política d'Euskadi i de la reconciliació i la pau; per tant, ens interessa parlar amb ell", ha argumentat el diputat.

El republicà Roger Torrent al saló gris de passos perduts del Parlament

També el portaveu de la CUP, Albert Botran, celebra i considera "encertat" que el Parlament obri les portes a Arnaldo Otegi, mentre critica que PP i C's viuen "en el passat". "És penós i una llàstima que hi hagi grups que declinin reunir-se amb un actor importantíssim en la resolució del conflicte", ha lamentat. 

Després de les reunions al Parlament, Otegi participarà en un debat obert sobre els processos sobiranistes català i basc, organitzat pel Centre Internacional Escarré per a les Minories Ètniques i les Nacions (CIEMEN). La seva visita a Barcelona se suma a la gira que el líder de l’esquerra abertzale va començar fa unes setmanes per Europa, i que de moment l’ha portat a Irlanda, el Regne Unit i Bèlgica. 

"Tour preelectoral"

Mentrestant, la portaveu del PSC, Eva Granados, ha avançat que els socialistes no participaran a la trobada que Arnaldo Otegi mantindrà demà al Parlament amb membres de la Comissió d'Exteriors.

Granados ha assegurat que no volen contribuir al "tour preelectoral" que està fent l'exportaveu de Batasuna. "Otegi no és el nostre referent, en cap cas, i no volem contribuir a aquesta pretesa mandelització que s'està fent de la seva figura", ha sentenciat.

"Denigra el Parlament"

Per la seva part, el ministre d'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, ha afirmat en una entrevista a la Cadena Cope que "la CUP té dret a convidar a la seva tribu qui vulgui", però considera que la presència del secretari general de Sortu, Arnaldo Otegi, al Parlament és "una ignomínia" i "denigra aquestes institucions". 

Precisament, per restar protagonisme a Otegi, el PP ha convococat una reunió amb els portaveus de les associacions de víctimes del terrorisme demà a les 12:30, a la mateixa hora que la trobada amb els portaveus d'Exteriors, al Parlament.

En aquest sentit, C's no tanca la porta a sumar-s'hi. "Estem trucant a les associacions de víctimes per posar-nos a la seva disposició", ha explicat el portaveu Carlos Carrizosa.

Carrizosa vol que Forcadell no rebi Otegi al Parlament

C's demana a la presidenta del legislatiu, Carme Forcadell, que no rebi Otegi al Parlament perquè "no és un polític qualsevol, ha estat condemnat per pertinença a banda armada i mai no ha condemnat els crims d'ETA". 

D'altra banda, Societat Civil Catalana dóna suport a una campanya ciutadana en contra de la visita d'Otegi en considerar que va en contra de la "dignitat" de la institució democràtica que presideix Forcadell. Ha recollit gairebé 5.000 firmes.