L'expresidenta del Parlament de Catalunya Carme Forcadell ha defensat aquest dilluns en una entrevista a RAC1 el marge de dos anys de la taula de diàleg i aposta per "treballar per aconseguir que canviïn les posicions". En aquest sentit, ha restat importància a les posicions maximalistes de Pedro Sánchez expressades al Congrés sobre la negativa a un referèndum d'autodeterminació. Forcadell ha volgut recordar que "el president espanyol també deia que compliríem la condemna íntegrament" i finalment ha concedit els indults, en una línia similar a la rèplica de Gabriel Rufián a l'hemicicle la setmana anterior.

L'expresidenta de la cambra legislativa sosté que "volem l'amnistia i l'autodeterminació" i que una de les properes fites ha de ser "la tornada dels exiliats". Carme Forcadell creu que "és en el que s'ha de treballar en la taula de diàleg" i confia que hi hagi "valentia per les dues parts" per "trobar solucions". "L'indult és un primer pas, però encara no s'ha acabat la repressió", ha asseverat la també expresidenta de l'Assemblea Nacional Catalana. D'altra banda, considera que la presència d'Unidas Podemos "pot ajudar a aconseguir el referèndum, perquè s'hi han mostrat partidaris".

"La via unilateral va portar dolor i frustració"

Forcadell s'havia mostrat autocrítica amb anterioritat respecte a tot el que va succeir el mes d'octubre de 2017 i aquest dilluns s'ha refermat en aquestes reflexions. Per a l'expresidenta del Parlament, "la via unilateral va sortir malament i va portar dolor i frustració" en el sentit que "quan les coses no són reeixides i no acaben on esperes, generen decepció". Ella ha manifestat que "pensava que tot aniria millor", però que "mai criticaré al Govern perquè jo no tenia tota la informació ni els elements dels que ells disposaven".

Alhora, des del seu punt de vista, caldria haver estat "més empàtics" amb "aquells catalans i catalanes que no són partidaris de la independència, però que estan a favor del dret d'autodeterminació".

Atès que, per a Carme Forcadell, "no hi ha cap fet que demostri que la via unilateral fos exitosa", ara mateix no veu "que les condicions hagin canviat" per poder-la aplicar. Ara prioritza la taula de diàleg i, en el cas que fracassi en aquests dos anys, s'ha limitat a dir que "ja veurem què passa".

A la presó "per haver estat presidenta de l'ANC"

Preguntada pels 39 mesos que ha estat empresonada, Forcadell té clar que "vaig entrar a la presó per haver estat presidenta de l'ANC". En aquesta línia, ha especificat que "només a mi se'm va preguntar pel full de ruta que vam signar les entitats i els partits per assolir la independència" i que es tractava d'un fet anterior a la seva arribada a la presidència del Parlament.

Haver entrat a la presó va ser, per a ella, "molt dur" i "inesperat". Una vegada es va deixar vist per a sentència el judici de l'1 d'octubre, tampoc pensava que "la sentència superaria els 10 anys". A Forcadell la van condemnar a 11 anys i mig. De la seva etapa com a presidenta de l'ANC, assegura que no es penedeix "de res" i ha subratllat que, quan era la màxima responsable del Parlament, "mai es van vulnerar els drets dels diputats, sempre vam escoltar les seves reconsideracions".

Sobre la visita que els quatre presos d'ERC faran al president Puigdemont i la resta d'exiliats aquest dimecres, Carme Forcadell assegura que en té "moltes ganes" i ha refusat les crítiques pel fet que no s'hagi fet una visita conjunta dels presos a tots els exiliats. En aquesta línia, l'expresidenta ha explicat que "és molt difícil quadrar nou agendes". I respecte al seu paper en el futur, ha destacat que encara li queden més de vuit anys d'inhabilitació i que no sap què passarà, "perquè no sé ni què faré d'aquí a un mes".

 

Imatge principal: Carme Forcadell, en l'acte de rebuda als presos al Palau de la Generalitat. Sergi Alcàzar.