El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha restat credibilitat a les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en què ha assegurat que mai no hi haurà un referèndum d'autodeterminació a Catalunya i li ha recordat que també negava indults als presos polítics i al final els ha concedit. "Doni'ns temps", ha ironitzat, recordant que l'estabilitat del govern de coalició depèn dels seus socis.

En el debat en el Ple del Congrés sobre la concessió dels indults, Rufián ha criticat l'actuació de l'oposició del PP, Vox i Ciutadans, que al seu judici "ja sonen com un telèfon mòbil en un teatre": "Molestos, inoportuns i innecessaris".

El seu discurs xoca amb la realitat, ha assenyalat, perquè als ciutadans els importa molt més on i quan es vacunarà contra la Covid que "on manifestar-se amb vostès", ja que, per a la seva desgràcia, ha dit, "no està passant res, el silenci de la gent i el silenci dels carrers", al·ludint així "a un dels grans hits d'un tal Rivera: Ho senten? És el silenci".

 

Per a Rufián el problema d'Espanya és que la dreta "vol desmantellar l'estat de dret" i mentre a Europa la dreta frena la ultradreta, en aquest país s'alia amb ella. "A Espanya la dreta moderada no existeix; bé sí, els barons del PSOE", ha apuntat.

Sobre la mesura de gràcia, Rufián l'ha aplaudit, perquè si bé els indults no serveixen per solucionar el conflicte polític "són una mesura per millorar el clima polític, que és el que permet romandre en la centralitat del terreny de joc i no en els extrems, que hi ha fang".

Tribunal de Comptes

A més, ha aprofitat per carregar contra el Tribunal de Comptes. Segons el seu parer, aquesta institució és "el xiringuito antidemocràtic i alegal que s'han muntat les 40 famílies reaccionàries i venjatives que porten manant en aquest país per condemnar càrrecs públics independentistes".

I, com ja va fer ahir la secretària adjunta del seu partit, Marta Vilalta, ha cridat el govern de coalició a "parar" aquestes actuacions perquè, segons el seu pronòstic, rere els independentistes, els següents a ser perseguits seran els polítics d'esquerres.

Pedro Sánchez, congreso, comparecencia, indultos, Gabriel Rufián en su turno y gesticulando   EFE

El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en la seva intervenció al ple d'aquest dimecres / Foto: Efe

La negativa de Sánchez

"No hi haurà referèndum d’autodeterminació excepte que aconsegueixin convèncer tres cinquenes parts del Congrés". El PSOE mai no acceptarà aquesta mena de derivada", així de taxatiu s'havia expressat abans Sánchez.

 

Imatge principal: el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, en el ple d'aquest dimecres / Foto: Efe