L'expresidenta del Parlament i de l'ANC, Carme Forcadell, ha reconegut que li van "doldre" els xiulets als líders independentistes durant la celebració de la Diada. Forcadell s'ha mostrat escèptica amb la taula de diàleg, tot i que ha insistit que l'independentisme "no ha d'abandonar mai la bandera de la negociació".

Forcadell, en declaracions al programa Via Lliure de RAC1, ha explicat que per a ella, que va sortir de la presó al juny amb l'indult concedit pel Govern, "va ser molt emotiu" participar en la "reeixida" manifestació de la Diada d'ahir dissabte, que va demostrar al seu judici que l'independentisme "no està desmobilitzat, està en stand by".

L'esbroncada

El que no li va agradar en absolut van ser els esbroncs que va rebre líders independentistes. S'ha referit concretament als que va haver de sentir Oriol Junqueras la matinada del divendres al dissabte a l'ofrena floral en el Fossar de les Moreres de Barcelona: "A mi em va doldre, em va fer mal, em va entristir moltíssim". 

"Amb quina autoritat moral aquestes persones diuen això a una persona que ha estat a la presó, simplement perquè veu l'estratègia diferent?", s'ha preguntat. A parer seu, els independentistes que van esbroncar a Junqueras "tenen dret a expressar-se", però ho van fer des d'una posició "molt còmoda", sense tenir en compte que el líder d'ERC "s'ho ha jugat tot pel país".

Escèptica amb la taula de diàleg

La que va ser presidenta de l'Assemblea ha admès que "en part" no comparteix el plantejament actual de l'ANC, que "està en contra de la taula de diàleg". "Jo, en canvi, encara que soc molt escèptica amb la taula de diàleg, crec que l'independentisme no ha d'abandonar mai la bandera del diàleg, ha de ser nostra. Sense negociació no hi ha resolució de conflictes", ha recalcat.

"La bandera del diàleg ens dona força en l’àmbit internacional i a escala interna", ha insistit Forcadell, que sent "curiositat" per saber quina proposta posarà sobre la taula el Govern de Pedro Sánchez.

El discurs de Paluzie

Forcadell s'ha referit al discurs pronunciat per la presidenta de l'ANC, Elisenda Paluzie, al final de la manifestació de la Diada a Barcelona, quan va arremetre contra la via del diàleg amb l'Estat i va exhortar al president de la Generalitat, Pere Aragonès, a culminar el procés independentista. "President, faci la independència", va exclamar Paluzie, parafrasejant Forcadell quan, en vespres de la consulta sobiranista del 9-N de 2014, va comminar al llavors president Artur Mes a "posar les urnes". Forcadell ha assegurat que no li "va incomodar" la intervenció de Paluzie, encara que ha fet notar que el 2014 el Govern que presidia Mas "no era independentista", mentre que "ara" sí que ho és. Amb tot ha destacat que és deure de l'ANC reclamar la independència.

 

Imatge principal, Carme Forcadell durant la manifestació de la Diada d'aquest dissabte / ACN