Després de més de tres anys a la presó i tres mesos en llibertat, l'expresidenta del Parlament Carme Forcadell ho té clar: el procés no s'ha aturat mai, però cal que la gent estigui mobilitzada, i en aquesta mobilització és clau l'ANC, de la qual Forcadell també en va ser presidenta: "L'ANC ha d'empènyer sempre, l'objectiu de l'Assemblea era pressionar". 

Així ho ha reivindicat aquest dimecres en una entrevista a TV3, on ha assegurat que abans del referèndum de l'1 d'octubre l'ANC havia de fer el que volien els seus socis, "pressionar", i que l'objectiu ha de seguir sent aquest: "L'objectiu sempre ha de ser pressionar els governs. Amb mobilitzacions per exemple. Si no hagués estat pel carrer, no hauríem avançat".

Preguntada sobre si el procés està aturat, ha contestat que continua, però amb una altra tàctica, i malgrat dir que ara està una mica en 'stand-by', ha confiat que la gent hi és: "Si li dones un objectiu o una fita clara, es mobilitza. No conec a ningú que fos independentista i que ara ho hagi deixat de ser". 

A la pregunta sobre si hauria canviat alguna de les coses que va fer per garantir el referèndum, ha contestat que ella va defensar la sobirania del Parlament, que és el que creu que s'ha de fer, i ha afegit que no s'ha plantejat en què es va equivocar.

Taula de diàleg

Com ja ha manifestat en altres ocasions, Forcadell ha dit ser "absolutament escèptica" amb la taula de diàleg entre governs, però ha defensat que l'independentisme tingui la bandera del diàleg i que no la cedeixi. Al seu parer, això pot ajudar a moltes persones no independentistes que veuen bé les converses: "Ens ajudarà i reforçarà la posició de l'independentisme davant de totes aquestes persones". 

Ha dit que les desavinences entre els socis del govern respecte a la taula de diàleg no la sorprenen, ha defensat que hi hagi posicions diferents perquè aporta riquesa al moviment, i ha assegurat que l'independentisme sempre ha tingut postures diferents: "De fet, per això es va crear l'ANC, per ser un espai comú".

Sobre les seves expectatives en els avenços de les negociacions, ha reconegut que no esperava gaire de la trobada de la setmana passada de la taula de diàleg, però ha destacat que veu positiu que el president del govern espanyol hagi viatjat a Catalunya i s'hagi "reconegut l'existència d'un conflicte polític entre Catalunya i Espanya". Segons Forcadell, aquest reconeixement no s'havia donat mai, i suposa un avenç molt important. També ha rebutjat parlar de terminis sobre els resultats de les negociacions, perquè opina que a l'independentisme sempre li ha anat molt malament posar-se'n.

Treballar per les dones de la presó

Forcadell ha explicat que està aprofitant aquests mesos per gaudir de la família i els amics, però ha assegurat que seguirà implicada en la política, participant en actes i especialment treballant pels drets de les dones: "Estar a la presó m'ha fet més feminista. M'ha fet més o igual d'independentista, però sobretot més feminista".

Ha denunciat que la situació de la dona a la presó és dura perquè hi ha una doble condemna: pel delicte i pel fet de ser dona. I ha explicat que moltes de les dones que va conèixer a la presó, abans de ser delinqüents van ser víctimes, i que van tenir falta de dos pilars fonamentals, l'escola i la família: "Si no haguessin estat víctimes haurien estat delinqüents'?".

Quan li han preguntat com es veu en un futur en l'àmbit polític, ha recordat que encara li queden 8 anys d'inhabilitació: "Però treballaré pel que he treballat sempre, per la independència de Catalunya, els drets socials i el feminisme".