Carme Forcadell s'ha mantingut en la línia de sempre en la seva declaració avui al Tribunal Suprem. L'expresidenta del Paralment ha trencat la tònica dels consellers d'ERC Oriol Junqueras i Raül Romeva, que van mostrar al magistrat Pablo Llarena la seva percepció de tot el cas qüestionant el criteri judicial i denunciant la vulneració de drets fonamentals.

En una declaració de 30 minuts, Forcadell s'ha limitat a explicar un cop més el seu paper com a presidenta del Parlament i que no tenia cap tipus de poder decisió sobre les lleis ni els decrets aprovats sobre fer efectiu el procés independentista: "Si els grups parlamentaris no han sol·licitat res, mai s'hauria tramitat, però si ho sol·liciten, ni la presidenta ni la Mesa no poden evitar que es debati".

La presidenta del Parlament ha negat, també, taxativament la violència: "Soc una persona absolutament pacifista i, si per perseguir les meves conviccions polítiques cal la violència, abans hi renunciaria que permetre cap acte violent", ha dit davant el jutge.

"La ciutadania té dret a protestar pacíficament per defensar els seus drets, les seves llibertats i les seves idees. Són drets fonamentals reconeguts en la Constitució: dret de manifestació, de reunió, d'associació, llibertat d'expressió i llibertat ideològica", ha insistit durant la declaració indagatòria on se li han comunicat els delictes pels quals està processada, rebel·lió i malversació.

Igual que Junqueras i Romeva, Carme Forcadell tampoc no ha reconegut el Tribunal Suprem com a competent per jutjar aquesta causa i ha demanat que "aquest procediment hauria de seguir-se en el TSJC". "Se m'estan vulnerant els meus drets fonamentals", ha insistit Forcadell, i ha exposat que és "perquè s'ha acordat injustament la meva presó provisional quan he comparegut durant mesos cada setmana, he acatat totes les mesures imposades per aquest instructor, he renunciat a la meva acta de diputada".

Forcadell també ha denunciat el procés que s'està fent en paral·lel al jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona sense que els seus advocats hi puguin participar.