L'expresidenta del Parlament Carme Forcadell espera que la resposta institucional a la possible inhabilitació del president de la Generalitat, Quim Torra, no sigui com la de la sentència de l'1-O de fa gairebé un any. Segons un missatge de l'expresidenta de la cambra catalana a través de Twitter, llavors la reacció es va fer "tard i malament".

En aquest sentit, demana que no es torni a repetir la mateixa situació. Un missatge que arriba en un context en què els partits independentistes no han arribat a un acord mentre el Tribunal Suprem podria fer públic en els pròxims dies si ratifica la inhabilitació de Torra per no haver tret a temps la pancarta en favor dels "presos polítics i exiliats" del balcó de la Generalitat.

Sobre aquesta mateixa qüestió s'ha pronunciat aquest divendres l'actual president del Parlament i company de partit de Forcadell, Roger Torrent, que ha insistit en una resposta "unitària, coordinada i consensuada" a la inhabilitació. Per tot això, Torrent s'ha dirigit a les formacions independentistes i ha demanat unitat: "Els partits que formen part de les majories que integren les institucions s'han de coordinar", ha dit. 

 

El procés després de la inhabilitació

Els serveis jurídics del Departament de Presidència han atorgat al president del Parlament la potestat d'activar el procés electoral si el seu homòleg de la Generalitat és inhabilitat pel Tribunal Suprem pel cas de la pancarta.

Així ho indica el document redactat pels serveis jurídics que donaria marge a Junts per Catalunya i Esquerra Republicana per pactar la data de les noves eleccions a la cambra catalana, de les quals en derivaria la nova presidència de la Generalitat. Segons aquesta informació, Torrent té la clau per activar el procés a partir d'un ple que s'ha de convocar en un mínim de deu dies, però que es pot posposar setmanes, o fins i tot mesos.