La diputada de JxSí Carme Forcadell és la nova presidenta del Parlament. Ha estat escollida per 77 vots a favor (JxSí, CUP i cinc de CSQP), 57 en blanc i un de nul. En una sessió constitutiva que ha trencat alguns protocols, com ara veure que a la Mesa només l'uxier portava corbata, l'expresidenta de l'ANC ha reivindicat la funció de la Cambra que presideix i del mandat democràtic que ha rebut. Després d'un discurs contundent del president de la Mesa d'Edat, el diputat cupaire Julià de Jòdar, en què ha lluït la seva professió d'escriptor, Forcadell ha pronunciat un parlament compromès amb la causa independentista, però que ha intentat ser suau en la forma. La segona autoritat de Catalunya, que relleva la democristiana Núria de Gispert,  ha anunciat "austeritat i transparència" i com a novetat el fet que integrarà en la Mesa, amb veu però sense vot, els grups que no tenen representació (PP i CUP). En un discurs on ha citat des d'Abraham Lincoln a Lluís Companys, passant per Eduardo Galeano o Mahatma Gandhi, la nova presidenta del Parlament ha demanat entesa i diàleg, tot reivindicant transformar la Cambra catalana "d'autonòmica a nacional". "Posem-nos a caminar, visca la democràcia, visca el poble sobirà i visca la república catalana!", ha conclòs.

El discurs de Forcadell en set frases

  • "Som aquí perquè les últimes eleccions van ser excepcionals i hi ha hagut un canvi en la manera de fer política."

  • "Estem vivint un moment trascendental de la història de Catalunya."

  • "Hem de ser un exemple d'austeritat i transparència."

  • "Aquest Parlament estarà al servei de tota la ciutadania, votin el que votin", per això "proposaré que a les reunions de la Mesa hi assisteixin, amb veu pèro sense vot (la llei no ho permet), membres dels grups que no hi tinguin representació."

  • "Amb aquesta onzena legislatura tanquem l'etapa autonòmica. Des d'ara mateix presentem un Parlament sobirà que vol representar un poble lliure."

  • "Posem-nos a caminar, encetem el procés constituent."

  • "Visca la democràcia, visca el poble sobirà i visca la república catalana!"