La revista nordamericana Forbes, especialitzada en informació financera, ha publicat en un reportatge les fortes pressions que està fent el president francès, Emmanuel Macron, sobre el líder de Ciutadans, Albert Rivera, perquè abandoni la línia de pactes amb Vox i adopti una política centrista.

"Tot i els avisos, Ciutadans ha tirat endavant pactes locals amb el partit d'extrema dreta Vox, i això ha provocat fortes crítiques del govern francès. Tant Ciutadans com la plataforma En Marche d'Emmanuel Macron formen part de la mateixa família política al Parlament europeu (l'Alde, ara denominada Renovar Europa). El president francès ha identificat els moviments populistes i d'extrema dreta com la principal amenaça d'Europa i ara aquestes aliances locals provoquen malestar en el grup europeu", resumeix.

Forbes fa referència al fet que la ministra francesa d'Afers Exteriors, Amélie de Montchalin, fins i tot s'ha posicionat en públic contra la política d'Albert Rivera. "Quan s'està en un grup proeuropeu no es treballa amb l'extrema dreta", ha afirmat a les xarxes socials.

Segons Forbes, el problema és que Ciutadans ha passat de presentar-se a Espanya com un partit moderat, a evolucionar cap a les posicions "més conservadores, fins al punt que Albert Rivera ha defensat insistentment la creació d'un cordó sanitari al Partit Socialista i prefereix pactar amb el PP encara que això impliqui una aliança amb Vox, cosa que en el cas de Madrid és el contrari a promoure la regeneració política. El PP ha governat la capital durant 24 anys seguits, envoltat de nombrosos escàndols de corrupció".

Forbes apunta que en el fons de les pressions franceses hi ha geopolítica. A Macron li interessa una entresa amb el president espanyol, Pedro Sánchez, basada en el discurs de frenar els populismes, i per no afavorir l'ascens de Marine Le Pen (Front Nacional) a França. En aquest sentit, Rivera s'està convertint en un destorb. "Rivera ha titllat Sánchez de ser una persona "indecent" i "sense escrúpols", explica. I recorda que Sánchez i Macron són hores d'ara els líders dels socialdemòcrates i els liberals europeus, respectivament.

La revista relaciona amb això la ruptura entre Manuel Valls i Rivera, "que només ha durat 6 mesos", pels mateixos vetos que fa Macron a Vox. Forbes afegeix que serà difícil que Ciutadans sigui expulsat formalment de Renovar Europa, però apunta que el govern francès pressionarà Rivera perquè vagi a "posicions moderades".