El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha criticat aquest dimarts que Juanma Moreno, president de la Junta d'Andalusia, hagi convidat a les empreses catalanes a "deslocalitzar-se". "Des de cap comunitat autònoma ha de fer-se crides a les empreses d'altres territoris perquè es deslocalitzin", ha sentenciat el dirigent de la patronal catalana. Aquestes declaracions de Sánchez Llibre arriben després que Moreno convidés als empresaris catalans a ubicar-se a Andalusia davant la rebaixa fiscal que ha aprovat aquest dimarts el seu govern autonòmic.

En un comunicat, Sánchez Llibre ha demanat "responsabilitat" i "sentit d'estat" a les autonomies i ha recordat que "no es pot entrar en una guerra econòmica i política entre comunitats". En aquest sentit, ha advertit que una confrontació d'aquest tipus "acabaria perjudicant greument l'economia i l'ocupació generals", així com també podria provocar "un increment dels desequilibris territorials". Tot i això, la patronal catalana ha apuntat que coincideix amb l'aposta  de suprimir l'Impost de Patrimoni, tal i com han fet a Andalusia. "La fiscalitat del nostre país s'ha d'homologar amb la de la resta d'Europa, on aquest impost no existeix", ha indicat el president de Foment del Treball en el seu comunicat.

La reacció del Govern de la Generalitat a les paraules de Moreno tampoc ha trigat en arribar. La portaveu de l'executiu, Patricia Plaja, ha demanat al president andalús que "deixi els catalans en pau" i l'ha acusat de "subhasta populista". "Catalunya decidirà els seus impostos tenint en compte les necessitats de la ciutadania", ha afirmat. 

En contra de la centralització dels impostos

El president de Foment del Treball també ha lamentat la resposta del ministre d'Inclusió i Seguretat Social, José Luis Escrivá. El ministre ha proposat aquest dimarts recentralitzar els impostos per evitar que les comunitats autònomes competeixin entre elles amb una política fiscal a la baixa. La patronal catalana ha reclamat que es respecti l'autonomia fiscal de les diferents autonomies i ha reiterat la "necessitat" de suprimir l'impost del patrimoni.

Per la seva part, la Moncloa s'ha posicionat en contra d'aquesta proposta del ministre d'Inclusió i Seguretat Social. La ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, ha assenyalat que era "la seva opinió personal" i no una voluntat del govern. Sobre aquesta mesura, la portaveu del Govern català ha replicat que consideren que recentralitzar impostos "no és una bona opció".