El Govern de la Generalitat ha sortit a respondre la crida del president andalús, Juanma Moreno Bonilla, que ha emplaçat els empresaris catalans a que ubiquin les seus dels seus negocis a Andalusia per aprofitar-se dels beneficis fiscals que ha aprovat la Junta. "Deixin els catalans en pau", ha reclamat la portaveu de l'executiu, Patrícia Plaja, que ha atribuït les paraules del president andalús a una "subhasta populista". 

Després que la Junta andalusa ha aprovat aquest dimarts una reforma fiscal Bonilla ha aconsellat als empresaris catalans que es traslladin a Andalusia. "A Catalunya hi ha impost de successions, aquí no; a Catalunya hi ha impost de Patrimoni, aquí no; i a més aquí no ens independitzarem mai, perquè som part orgullosa d'Espanya.", ha argumentat. 

Subhasta populista

Plaja, que ha insistit que el Govern no es planteja cap canvi en política fiscal -tampoc en successions i patrimoni, que Junts va assenyalar en els seu darrer congrés- ha subratllat que no és el primer cop que un polític andalús centre les seves declaracions en Catalunya. "Moreno faria bé d'orientar les seves polítiques posant els ciutadans andalusos el centre en comptes de posar una vegada més Catalunya i el que fan els catalans", ha aconsellat la portaveu que ha insistit que "Catalunya decidirà els seus impostos sempre en funció dels interessos i necessitats dels seus ciutadans i no entrant en una subhasta populista". 

Davant les preguntes de la roda de premsa, la portaveu s'ha referit també a la proposta del ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, sobre recentralitzar impostos, i ha insistit que "la centralització mai és la millor de les opcions" i que l'objectiu del Govern és "administrar el 100% dels seus impostos".

Sense Aragonès

La reunió del Govern d'aquest dimarts ha estat presidida pel vicepresident, Jordi Puigneró, arran de l'absència del president, Pere Aragonès, que es troba a Nova York en viatge oficial amb la consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà. Tampoc hi era la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ni la d'Acció Exterior, ni el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena.

El Govern no ha abordat durant la reunió la tensió entre els socis de l'executiu, segons Plaja. De fet, la portaveu ha assegurat que aquest és "l'últim espai" on han de repercutir aquestes diferencies "evidents i conegudes" entre ERC i Junts. "És veritat que la situació actual és complexe, especialment en relació els dos partits que formen la coalició", ha admès la portaveu que, això no obstant, ha insistit que fa mesos que es parla d'aquest tema i que el Govern "continua aïllat" i no afectarà els pressupostos.

 

Rodalies, insostenible

Durant la reunió, el vicepresident ha traslladat a la resta de membres la seva "preocupació i indignació" per la situació de les Rodalies a Catalunya. Ha lamentat que els problemes registrats ahir que han afectat milers de ciutadans, s'afegeixen a els problemes de les passades setmanes, la qual cosa fa que la situació sigui "inacceptable", per la qual cosa exigeix al Govern espanyol i a la ministra el traspàs integral de Rodalies.

"És insostenible per respecte als drets a tots els catalans i catalanes. No hi ha més disculpes que el traspàs efectiu. Aquesta setmana, fins dijous, és la setmana mobilitat sostenible, i no hi ha pot haver mobilitat sostenible si la infraestructura no funciona", ha retret.