La pugna fiscal s’ha desfermat entre el govern espanyol i l’oposició, entre l’executiu i els socis parlamentaris i a l’interior del mateix Consell de Ministres. Després de la reunió d’aquest dimarts, la ministra de Política Territorial i portaveu, Isabel Rodríguez, ha desautoritzat el seu company, el titular de la cartera de Migracions i de la Seguretat Social, Jose Luís Escrivá, que aquest dimarts ha proposat recentralitzar impostos per evitar que les comunitats autònomes no competeixin entre elles per una política fiscal a la baixa. Creu que la decisió del president de la Junta d'Andalusia, Juanma Moreno, d'eliminar l'impost de Patrimoni és un "despropòsit". Doncs bé, Rodríguez ha descartat la idea d’Escrivá i l'ha circumscrit a una opinió "a nivell personal" que no comparteix. Per la Moncloa, la fiscalitat s'ha de lligar al debat de finançament autonòmic, que ara mateix està parat. 

La posició del govern Sánchez és que s'han d'harmonitzar impostos abans d'entrar en la recentralització i treure competències a les autonomies que, entre d'altres, gestionen el gravamen de Patrimoni. Segons fonts d'Hisenda, "la ministra María Jesús Montero és favorable a aconseguir una major harmonització que conjugui l'autonomia fiscal i al mateix temps eviti greuges comparatius". Dit d'una altra manera, aconseguir un mínim comú denominador entre comunitats per evitar que cap d'elles pugui baixar els impostos per sota d'aquests llindars com han fet la Comunitat de Madrid i Andalusia, i sempre amb el consens autonòmic. És a dir, que no es faci res que s'abordi fora de la reforma del sistema de finançament autonòmic. Segons Isabel Rodríguez, "la tasca del govern és abordar qualsevol avenç en fiscalitat sempre de la mà del model de finançament", perquè "la fiscalitat i el finançament no es poden separar" i formen part "de l'ancoratge constitucional".

Moreno Bonilla "regala impostos als rics"

Al marge de la discussió interna, la Moncloa també ha aprofitat per entrar de ple en el cos a cos amb el Partit Popular, en concret amb Juanma Moreno i Isabel Díaz Ayuso, els dos líders icònics a les comunitats. "És un debat que estem disposats a encarar", ha arrencat Rodríguez, que ha assegurat que "eliminar impostos impostos als privilegiats" implica "eliminar recursos a la ciutadania". Pel govern central, les rebaixes fiscals han de ser "restringides, puntuals i moderades" i ha posat com a exemple ivala reducció de l'IVA del gas del 21% al 5% que s'ha aprovat al Consell de Ministres. En aquest sentit, ha defensat que són mesures dirigides "a una majoria, al 99% de la població". La Moncloa es refereix a la reforma del sistema de finançament al qual s'ha compromès a desenvolupar durant aquesta legislatura que a hores d'ara està aturada.

L'esquerra colla al Congrés

La decisió del president de la Junta d’Andalusia, Juanma Morenod’eliminar l’impost de patrimoni ha enervat els socis parlamentaris del PSOE al Congrés dels Diputats, encara que s’hi observen diferents matisos. Hi veuen una còpia del “secessionisme fiscal” d’Isabel Díaz Ayuso que pretén convertir Andalusia en “una illa lliure d’impostos, tal com porta fent el Partit Popular en els últims 25 anys a la Comunitat de Madrid". L’esquerra espanyola carrega contra el “dumping fiscal” que “acaba deteriorant els conjunt dels serveis públics”. Els partits independentistes tampoc compren la recepta del ministre Escrivá de recentralitzar impostos per evitar una guerra entre comunitats.