La Fiscalia ha considerat aquest dimecres en el judici a la Sala Social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que no ha quedat acreditat "en absolut" que la vaga convocada per l'Intersindical-CSC el 8 de novembre a Catalunya fos per motius polítics i per tant il·legal.

En la seva intervenció durant el tràmit de conclusions, el fiscal s'ha alineat amb els arguments del sindicat convocant i ha rebutjat les pretensions de la demanda de Foment de Treball, que demanava de declarar il·legal la vaga perquè tenia una motivació política i no laboral.

Així, ha conclòs que, després del judici i les proves aportades per Foment, considera "molt difícil" que el tribunal pugui declarar il·legal la vaga perquè això requereix unes condicions molt estrictes que no es donen en aquest cas. Sobre el fet que un dels motius de la vaga fos l'aplicació de l'article 155 de la Constitució, ha opinat que no només és un motiu polític sinó que té "connotacions laborals importants".

En aquest sentit, ha valorat que el fet d'haver cessat la consellera de Treball i a alts càrrecs sense designar un nou titular suposa "una paralització injustificada i no desitjable" de la relació entre aquesta administració i els treballadors.

A més, el fiscal ha assumit el mateix argument de la defensa del sindicat, que ha al·legat durant la sessió que tota vaga general és també política. El fiscal, prèviament, ha demanat de desestimar la demanda, abans d'entrar en el fons de la qüestió, en considerar que el procediment i la jurisdicció del plet no eren els adequats.

Foment demana 100.000 euros

Foment del Treball ha reclamat en el judici, que ha quedat vist per a sentència, declarar il·legal la vaga general convocada per l'Intersindical-CSC perquè va tenir "motius polítics".

El lletrat de Foment ha reclamat una indemnització de 100.000 euros per danys i perjudicis a les empreses de la patronal durant aquella jornada d'aturada a Catalunya, i ha assegurat que va ser una vaga "il·legal i irresponsable".

Ha defensat que va ser il·legal per la seva motivació política (vulnerant l'article 11 del Decret-llei 17/1977 sobre relacions de treball), per vulneració de procediment en no complir-se el termini de preavís i per abús de dret en plantejar una vaga de molts dies i després anar convocant.

També ha invocat la falta de legitimació del sindicat per convocar la vaga al només comptar amb un 0,4% de delegats i membres en comitès d'empresa i administracions a Catalunya, segons les seves dades.

L'Intersindical-CSC ha assegurat que els motius pels quals va ser convocada eren laborals: la precarietat laboral, el decret del Govern espanyol que va facilitar el canvi de seu d'empreses, i la impugnació de lleis laborals i socials promogudes pel Parlament, entre altres motius.

Tanmateix, s'ha referit al context social i polític que vivia Catalunya en aquells dies de la vaga, al·legant que malgrat que el motiu de la convocatòria era laboral, "no es pot sostreure a la societat dels problemes que hi pot haver en ella".

L'advocat del sindicat ha defensat que es va informar amb els deu dies d'antelació necessaris a la Conselleria de Treball, concretament el 19 d'octubre, i ha al·legat que sí que són un sindicat representatiu ja que compten amb afiliats i membres de comitès a les quatre províncies catalanes.

Per la seva part, el Comitè de Vaga ha defensat en el judici que va complir amb totes les seves obligacions i que no s'ha acreditat cap transgressió de la normativa, per la qual cosa ha demanat que es dicti una sentència absolutòria.