La Fiscalia del Tribunal Suprem ha arxivat de les denúncies presentades per Manos Limpias i Ciutadans contra el portaveu d'ERC en el Congrés, Gabriel Rufián, per un delicte de revelació de secrets arran de les declaracions que el parlamentari va realitzar després de què la llavors presidenta del Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI), Pau Esteban, comparegués en la comissió de secrets oficials. La decisió ha estat adoptada una després que el fiscal de Sala Penal José Javier Huete acordés obrir diligències d'investigació penal i designés Antonio Pablo Rives com a fiscal instructor.

El fiscal considera ara que les declaracions de Rufián, en qualsevol cas, només podrien ser constitutives d'una infracció administrativa i, en cap cas, d'un delicte de revelació de secrets. Per tant, i dau el caràcter de la presumpta infracció --en la qual el Ministeri Públic no entra donant-se suport en el principi de mínima intervenció-- les declaracions de Gabriel Rufián després de la comissió de secrets oficials hauran de ser estudiades per la Taula del Congrés dels Diputats i no per la Justícia.

Dues denúncies

En l'origen de les diligències, hi ha el secretari general de Mans LImpias, Miguel Bernad, que va presentar una denúncia davant de la Fiscalia de l'Alt Tribunal sol·licitant l'obertura de les corresponents diligències contra el dirigent republicà. Per la seva part, Ciutadans va presentar una altra denúncia contra el diputat davant de la Fiscalia General de l'Estat (FGE), sol·licitant al Ministeri Fiscal que obrís una investigació sobre alguns diputats i, en particular, sobre Gabriel Rufián. Les mateixes fonts apunten que el Tribunal Suprem va decidir acumular aquesta última a la primera denúncia, la presentada per Manos Limpias.

El sindicat, en la seva denúncia, instava que es determinés si les revelacions de Rufián suposaven un "seriós, real i greu perjudici per a la credibilitat de les institucions de l'Estat". Per al sindicat era "obvi el perjudici per al CNI, el Ministeri de Defensa, el Ministeri de l'Interior i els Cossos i Forces de Seguretat de l'Estat." Feia al·lusió expressa a les declaracions que el portaveu d'ERC va pronunciar en una entrevista en TV3 al terme de la compareixença de Pau Esteban a la Cambra Baixa i en les que hauria revelat part del contingut de la mateixa. "Les escoltes, així com les infeccions amb Pegasus a Sánchez i Margarita Robles, tenien dos possibles noms, una nació estrangera o elements descontrolats de la seguretat de l'estat", va apuntar el dirigent.