El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, ha rebut aquest matí personalment l'ordre de la Fiscalia d'impedir la celebració del referèndum i requisar les urnes o qualsevol material necessari per a la seva celebració. Aquesta instrucció se li ha transmès en una reunió a la qual també han estat convocat els responsables de la Guàrdia Civil i el Cos Nacional de Policia (CNP), Ángel Gonzalo i Sebastián Trapote. La cita ha durat mitja hora. Demà, la comunicació es repetirà als responsables policials de les demarcacions provincials, que han estat convocats a reunions a les Fiscalies de Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

La Fiscalia adverteix en una instrucció per escrit dirigida als tres cossos que “qualsevol conducta d’autoritats, funcionaris públics o de particulars en connivència amb els anteriors” dirigida a la celebració del referèndum serà constitutiva, com a mínim, dels delictes de desobediència, prevaricació i malversació de cabals públics –delicte penat amb fins a vuit anys de presó i fins a 20 anys d’inhabilitació absoluta.

Requisar urnes

Per aquesta raó, ordena a totes les policies que “qualsevol acte que s’executi” dirigit a la preparació i celebració del referèndum doni peu a l’elaboració urgent de l’informe o atestat oportú i a l’adopció de “les mesures necessàries per intervenir els efectes o instruments destinats a la preparar o celebrar del referèndum il·legal". En concret, la instrucció especifica que s'haurà d'actuar "requisant urnes, sobres electorals, manuals d’instruccions per als membres de les meses electorals, impresos electorals, propaganda electoral, elements informàtics, així com qualsevol material de difusió, promoció o execució del referèndum”.

Aquesta és l'ordre la Fiscalia ha transmès aquest matí als tres responsables policials, segons explica en una nota, i segons queda recollit en la instrucció que s'ha fet pública tot seguit. La Fiscalia subratlla que emet aquesta ordre després que els pronunciaments del TC hagin deixat “fora de dubte la il·legalitat de qualsevol acte dirigit a la celebració del referèndum d’autodeterminació”.

Signar la instrucció

L’ordre serà remesa de forma urgent i en un termini màxim de 24 hores a totes les unitats policials i els responsables policials haurà de signar i lliurar un document que certifiqui que han rebut la instrucció.

El primer a arribar a la reunió ha estat el responsable del CNP, que ha entrat a l'edifici de la Fiscalia directament amb el cotxe. Tot seguit ha entrat, a peu, el cap de la Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya. 

Angel Gozalo Guardia Civil   Sergi Alcàzar

Ángel Gonzalo, cap de la Zona de la Guàrdia Civil de Catalunya / Foto: Sergi Alcàzar

L'últim a arribar ha estat el major Trapero que també ha baixat del cotxe al carrer i ha entrat a peu a l'edifici. Cap d'ells no ha volgut fer declaracions abans d'entrar. Eren les 11.54 h i la cita era a les 12 h del migdia.

A les 12.34 h, la porta del pàrquing s'ha obert i han sortit els vehicles dels tres responsables policials. Tampoc a la sortida no hi ha hagut declaracions enmig del núvol de periodistes que s'esperaven al carrer.