La fiscalia ha recorregut davant l'Audiència de Girona l'arxivament de la causa per part del jutjat d'instrucció número 4 de Girona contra l'únic activista encausat per desordres públics i causar un dany greu a la circulació ferroviària, pel tall de les vies de l'AVE del 8-N.

El 17 d'octubre, el jutge concloïa que, un cop acabada la instrucció de la causa, "no s'extreuen indicis suficients de la perpetració, per part de l'investigat dels delictes de què se l'acusa".

Sobre el delicte de desordres públics, el jutge va recordar que s'exigeix, "necessàriament, la concurrència d'actes de violència sobre les persones, coses o l'amenaça de portar-les a terme" i sosté que l'investigat va accedir a l'estació, però "no pot concloure's l'ocupació de violència sobre persones o coses exigit pel tipus penal".

En el cas del segon delicte, la conducta punible seria perquè els investigats van actuar d'obstacles a la via fèrria, originant un greu dany per a la circulació ferroviària interrompuda durant diverses hores. El jutge va destacar en el seu escrit que "no existeix cap prova que l'investigat es col·loqués a la via com a obstacle, ja que de les imatges s'extreu que es trobava, com una persona que està esperant l'arribada del tren, a l'andana pròxima a les vies".

Desordres públics i danys a la circulació

La fiscalia argumenta en el seu recurs que "la conclusió del jutge és precipitada perquè la instrucció no es va finalitzar, perquè no es va prendre declaració a cap agent de Mossos, CNP o vigilants que integraven els cordons de seguretat, per saber si les actuacions portades a terme pels concentrats van revestir violència en les persones o les coses".

La fiscalia considera que per poder determinar si hi va haver o no violència és imprescindible que declarin els qui formaven part del dispositiu de seguretat, ja que no considera suficients "les declaracions de dos mossos que no formaven part del dispositiu inicial".

Respecte al segon delicte, per causar danys en vies fèrries o originar un greu dany per a la circulació ferroviària, per al fiscal queda "fora de tot dubte" que la paralització durant tretze hores del trànsit ferroviari es pot considerar "un greu dany". Sobre aquest delicte, el fiscal sosté que, "de les proves existents i com no s'ha completat la instrucció, no es pot descartar la participació en els fets de l'acusat".

L'Audiència haurà de decidir ara si admet el recurs i ordena al jutjat reobrir el cas o bé si confirma l'arxivament de la causa contra l'únic encausat dels 10.000 que van tallar les vies.