La Fiscalia del Tribunal Suprem està en contra que es porti davant de la justícia europea el cas sobre la immunitat d’Oriol Junqueras. El ministeri públic està ultimant l’escrit que presentarà a la sala Segona del Suprem en el qual s’oposa a que es plantegi una qüestió prejudicial davant del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), iniciativa que ha demanat l’eurodiputat electe i president d’ERC.

La fiscalia considera que no té sentit portar el cas al tribunal de Luxemburg quan el Suprem ja va impedir que Junqueras prengués possessió de la seva acta d’eurodiputat al Congrés dels Diputats i va alertar del perill que podia suposar per al final del procés que el president fos inmune un cop accedís al seu escó d’eurodiputat.

L’escrit de la fiscalia posa èmfasi en que la condició d’eurodiputat s’adquireix quan s’acata la Constitució davant la Junta Electoral Central, tràmit que Junqueras no va poder fer davant la prohibició del Suprem de sortir de la presó. També considera que no és fins que es constitueix el Parlament Europeu, el 2 de juliol, que té efecte la protecció que preveu el protocol de la Unió Europea relatiu a immunitats i privilegis.

Competència exclusiva

En el seu escrit, la Fiscalia creu que la jurisprudència del TJUE reconeix "amb meridiana claredat" la competència exclusiva "a les autoritats nacionals per a regular les condicions per a l'adquisició de l'estatut d'europarlamentari.

Com també ho fan - prossegueix - els serveis jurídics del Parlament europeu, que van assenyalar que "és atribució exclusiva de l'autoritat judicial competent autoritzar als parlamentaris electes sota ordre d'arrest nacional la prestació de jurament o acatament de la Constitució que els converteix en europarlamentaris de ple dret".

Reitera la Fiscalia que la prohibició a que Junqueras sortís de presó està "plenament" justificada per "la necessitat de protegir altres fins constitucionalment legítims", és a dir, la salvaguarda del cas en el que s'enfronta a 25 anys de presó i que està a l'espera sentència, i a més no suposa la "pèrdua de la titularitat del dret" sinó "un ajornament temporal de la seva efectivitat".