La Fiscalia demana tres anys i tres mesos de presó per a l'expresidenta de la Comunitat de Madrid Cristina Cifuentes per un delicte de falsedat documental en considerar-la inductora de la falsificació de l'acta que acreditava que havia defensat el seu màster, la qual cosa mai no va ocórrer.

Segons ha informat Fiscalia de Madrid, en el seu escrit d'acusació el Ministeri Públic considera que Cifuentes va induir a aquesta falsificació sabent que acreditava una defensa de treball de final de màster que "mai no es va produir" i que va exhibir en diversos mitjans i xarxes socials "per evitar les nefastes conseqüències polítiques a les quals hauria d'enfrontar-se".

Així mateix, el fiscal demana 21 mesos de presó com a autora de la falsificació de l'acta per a Cecilia Rosado, integrant del tribunal que suposadament va examinar Cifuentes i que treballava com a personal laboral a la Universitat Rey Juan Carlos (URJC).

Rosado va ser nomenada directora del Màster en Dret Autonòmic i Local l'octubre de 2011, impartit en el curs 2011–2012 per l'Institut de Dret Públic, associat a l'URJC i especialitzat en estudis jurídics de postgrau.

El fiscal sol·licita per a ella una pena inferior a la de Cifuentes perquè va reconèixer els fets i va col·laborar en la investigació.

De la mateixa manera, imputa a Enrique Álvarez Conde, catedràtic de l'URJC i exdirector de l'Institut de Dret Públic, ser coautor indirecte del delicte i li reclama tres anys i nou mesos de presó.

Mentre que a María Teresa Feito, exassessora de la Conselleria d'Educació de la Comunitat de Madrid i funcionària de l'URJC, sol·licita uns altres tres anys i tres mesos de presó.

Segons l'escrit del fiscal, quan eldiario.es va publicar que Cifuentes no tenia aprovades totes les assignatures del màster, l'expresidenta es va posar en contacte amb Feito perquè havia estat professora en la Rei Juan Carlos durant anys i tenia una bona relació amb professors, el rector i el catedràtic Enrique Álvarez Conde.

Cifuentes volia que Feito fes les gestions oportunes "amb la finalitat de resoldre la crisi que la notícia havia provocat", als quals l'aquesta va accedir, afegeix la Fiscalia.

Així, d'acord amb Álvarez Conde, "i sabent que Cristina Cifuentes, no havia superat totes les assignatures, no havia fet el treball final de màster (TFM) i no havia procedit a la seva defensa", van decidir que es confeccionaria una acta a què se li donaria "aparença de versemblança".

Tot això, continua el fiscal, per acreditar de cara als mitjans de comunicació que l'expresidenta havia cursat el màster amb normalitat i superat tots els tràmits necessaris per a l'obtenció del títol acadèmic corresponent.

Després d'una roda de premsa del rector de l'URJC el 21 de març passat i d'Álvarez Conde, aquest va cridar a Cecilia Rosado "donant-li instruccions per confeccionar una acta en la qual es reflectís" que Cifuentes havia defensat el TFM el 2 de juliol de 2012 davant del tribunal format per Rosado com a secretària, Clara Souto com vocal, i Alicia López de los Mozos com president.

Cecilia Rosado, atesa la "forta jerarquia" existent entre ella i el catedràtic i "davant del temor de les possibles conseqüències negatives per al seu treball" si no acatava el que se li demanava, va accedir a confeccionar una acta seguint les indicacions rebudes, ressalta l'escrit.

És més, recalca el fiscal, Rosado va fer constar "mendazmente" que "reunits el tribunal d'avaluació amb data 2/07/2012, acorda atorgar a l'alumne la qualificació global de notable (7,5)" i va estampar a l'acta la seva firma i unes altres dues imitant les de les professores Clara Souto i Alicia López de los Mozos.

A continuació, va crear un i mail a nom d'Álvarez Conde i va enviar l'acta al correu electrònic del rector, Javier Ramos López, "que ignorava les manipulacions realitzades", segons el Ministeri Públic.

Aquell mateix dia, de forma "insistent" i "aclaparador" María Teresa Feito va cridar fins i tot en 21 ocasions al telèfon personal de Cecilia Rosado "indicant-li que aquella situació hauria de quedar resolta com fos i que en cas contrari l'acusada Cristina Cifuentes els anava a tallar el cap".

Pel que respecta a les multes, la Fiscalia demana per a Álvarez Conde i per a Cifuentes 20 mesos a una quota diària de 50 euros (al voltant de 30.000 euros), per a Feito 15 mesos amb una quota diària de 10 euros, i per a Rosado 4 mesos amb una quota diària de cinc euros.

Encara no s'ha fixat la data per a la celebració del judici.