La Fiscalia ha demanat al jutge que no autoritzi la Generalitat a prohibir les reunions de més de deu persones a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, perquè veu aquesta mesura "desproporcionada" i a més el Govern no la ha justificat "adequadament".

Així ho sosté el ministeri públic en un informe remès al titular del jutjat contenciós número 15 de Barcelona, a qui la Generalitat ha demanat autorització per prohibir reunions de més de deu persones a l'Àrea Metropolitana davant del repunt de positius de coronavirus.

Noves mesures a Barcelona

Per contra, la Fiscalia Provincial de Barcelona no s'oposa a les recomanacions i altres mesures, com la limitació d'aforament. Aquest matí, el Govern de la Generalitat ha fet extensives les mesures de l'Hospitalet a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la comarca de la Noguera i la zona del Segrià.

Vergés, Budó i Buch EFEBuch, Vergés i Budó a la roda de premsa de Govern. / EFE 

S'hauran de complir totes les mesures i s'han detallat els municipis específics, sobretot a les comarques de Lleida, on hi ha matisos. Però la conclusió, tal com ha explicat la portaveu, Meritxell Budó, és clara: "Les dades dels contagis no són bones, per això som aquí. Cal fer un pas enrere".

A l'espera de la resolució judicial

El Govern de la Generalitat està a l'espera de la resolució judicial per activar aquestes restriccions, a més de fer-ho en la primera corona metropolitana també a les comarques lleidatanes del Segrià i la Noguera. Unes mesures que afectarien a gairebé quatre milions de persones.

Quan es van aplicar mesures més restrictives a Lleida i tres barris de l'Hospitalet, també hi va haver divergències entre les polítiques de la Generalitat i les valoracions judicials. Finalment, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va avalar les restriccions del Govern, però pel que fa a la mesura proposada de prohibir les reunions de més de 10 persones, el jutge va advertir que "afecta directament un dret fonamental consagrat en l'article 20 de la Constitució espanyola" i no es poden prohibir aquestes reunions sempre que es respectin les obligacions imposades i mesures sanitàries en vigor, com l'ús de la mascareta i el respecte de la distància social.