El Govern de la Generalitat ha fet extensives les mesures de l'Hospitalet a tota l'Àrea Metropolitana de Barcelona, la comarca de la Noguera i la zona del Segrià. S'hauran de complir totes les mesures i s'han detallat els municipis específics, sobretot a les comarques de Lleida, on hi ha matisos. Però la conclusió, tal com ha explicat la portaveu, Meritxell Budó, és clara: "Les dades dels contagis no són bones, per això som aquí. Cal fer un pas enrere".

Les noves mesures

Una de les més destacades és la recomanació de no anar a segones residències i no sortir si no és per una causa excepcional. El conseller d'Interior, Miquel Buch, fa una crida a la responsabilitat: "No farem controls que obliguin a tornar a casa, en tot cas seran informatius. Cal que tots prenguem consciència".

 

D'altra banda, els gimnasos i els locals d'oci queden tancats, l'aforament màxim en celebracions i reunions queda limitada a les deu persones i els aforaments es restringeixen al 50%. Alguns exemples detallats: bars i restaurants hauran de mantenir a ratlla les distàncies de seguretat en les terrasses i queda prohibit el consum en barra. La consellera Vergés ho ha confirmat: "Suspenem l’activitat pública d’establiments d’oci nocturn, teatres... per evitar aquelles activitats de més risc. Les biblioteques i museus romanen oberts".

Així doncs, cal distingir entre recomanacions i prohibicions. Les segones residències formen part dels consells de consciència social i les prohibicions anirien lligades a l'àmbit de les reunions, a tall d'exemple. Totes elles es decreten pels propers quinze dies.

La consellera de Salut Alba Vergés demana: "No desplaçar-se si no és per activitats essencials. Estem en zones d'activitat de transmissió, si és en d'altres que no ho són, s'ha de ser responsable". I confia que d'aquí unes setmanes, la recomanació es pugui aixecar. Sobre la durada d'aquestes ha admès: "És un pal crear angoixa, però hem d'evitar que la convivència no provoqui decretar confinaments estrictes". Per tot plegat avisa que la gestió d'aquesta situació és qüestió de mesos i demana fer-se'n la idea. Per la seva banda, Budó parla d'un "estiu excepcional" i fa una crida als ajuntaments: "Demanem consciència de les autoritats locals".

Els municipis afectats

Les mesures afecten dins l'Àrea Metropolitana de Barcelona la mateixa ciutat, però també Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Joan Despí, Sant Boi de Llobregat, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, L'Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs i Badalona. 

Pel que fa al Segrià i la Noguera, a banda del Baix Segre, que ja estava restringit, s'afegeixen: Benavent de Segrià, Corbins, Gimenells i Pla de la Font, Llardecans, Massalcoreig, Maials, Montoliu de Lleida, La Portella, Puigverd de Lleida, Rosselló, Sarroca de Lleida, Sudanell, Sunyer, Torrebesses, Torrefarrera, Torre-serona, Vilanova de Segrià i Vilanova de la Barca.

Aquesta és la proposta del Procicat per la qual s’adopten mesures especials en matèria de salut pública per a la contenció del brot epidèmic de la pandèmia.