El Govern ha demanat als veïns dels barris de l'Hospitalet més afectats pel coronavirus, és a dir, els barris de la Torrassa, la Florida i Collblanc, que evitin les sortides de casa seva si no és per a activitats imprescindibles. La consellera de Salut, Alba Vergés, ha advertit que cal rebaixar el nivell d'activitat social, evitant reunions de més de 10 persones i procurant limitar els contactes a les "bombolles familiars". La consellera ha deixat clar que es tracta de recomanacions. No obstant, també ha anunciat un seguit de restriccions per reduir l'activitat en espais públics. Aquest migdia, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, havia advertit que la situació en aquest municipi és "complicada".

Vergés, que ha argumentat que s'ha detectat en aquests barris que hi ha des de la setmana passada un increment de casos superior a la resta de l'Hospitalet, ha advertit que "hi pot haver transmissió intensa, que obliga a adoptar mesures". Entre les mesures que ha enumerat figura la suspensió de l'obertura al públic de locals culturals, teatres, cinemes, activitats lúdiques i recreatives, gimnasos, i locals i establiments d'oci nocturn, com sales de festa i discoteques.

Es restringeix l'accés a espais de restauració, que es limita al 50%, i no es pot consumir a la barra, només a la taula. Això no obstant, es mantenen oberts els casals d'estiu.

"Recomanació"

La consellera ha recordat que la millor manera d'interrompre les cadenes de transmissió és aturar els contactes amb persones fora de la bombolla familiar. "Tot el que va més enllà d'això és generar noves cadenes", ha subratllat. Per aquesta raó, ha recomanat "fermament" a totes les persones d'aquests barris que només surtin de casa per anar a treballar, assistir a centres de salut, tenir cura de familiars i persones vulnerables, per fer activitats imprescindibles com compres, per atendre els horts familiars d'autoconsum, per a exàmens acadèmics...

La consellera ha admès que la crida a la població a quedar-se a casa i reduir les sortides al carrer al màxim és una recomanació que "fermament" cal demanar a tothom. Això no obstant, també ha insistit que, en cas que aquestes mesures no siguin suficients, caldrà adoptar-ne de més contundents. L'avís de la consellera arriba, però, dos dies després que una jutge tombés a Lleida les ordres de confinament del Govern, la qual cosa ha obligat el Consell Executiu a dotar-se d'un nou marc jurídic per impulsar aquesta mena de mesures.

alba verges captura

La consellera de Salut, Alba Vergés, durant la roda de premsa a l'Hospitalet

Vergés ha parlat d'uns 300 casos actius en aquest barris. La consellera ha contraposat aquesta situació amb el creixement de la resta del municipi, que es manté dins dels límits de la resta de Catalunya. La consellera ha admès que la densitat de població d'aquests municipis és un element que obliga a extremar les mesures en aquests barris i a actuar al més ràpidament possible. Així mateix, ha admès que hi pot haver llars amb dificultats per comptar amb les condicions necessàries, per la qual cosa caldrà proporcionar-los els espais adequats.

Joves, entre 20 i 50 anys

Precisament, l'alcaldessa de l'Hospitalet, Núria Marín, ha explicat que, un cop va conèixer la setmana passada per la conselleria de Salut la situació dels contagis a l'Hospitalet, l'Ajuntament va decidir visitar les persones afectades per comprovar que estiguessin en les condicions necessàries per seguir el confinament.

L'alcaldessa ha explicat que aquest dilluns, en la primera reunió del comitè de seguiment de la Covid a l'Hospitalet, va ser informada —"amb sorpresa", ha dit— que el perfil de les noves infeccions són persones joves, entre 20 i 50 anys, més dones que homes; també nens. 

Ban de l'Ajuntament

L'Ajuntament ha fet públic un ban, la qual cosa és poc habitual en aquest consistori, per informar que es tancaven les pistes esportives i per demanar atenció en l'ús de pistes de petanca i, en general, en la pràctica esportiva, així com en els espais de culte. També, s'insta a les màximes mesures d'higiene en espais de restauració, i mesures d'autoprotecció en el comerç per impedir l'accés sense mascaretes al petit comerç i als mercats i per controlar l'aforament. També s'ha referit a les mesures de protecció que s'han aconsellat en biblioteques i casals d'estiu, a més de recomanar una "reducció o eliminació total de trobades socials més enllà de la bombolla familiar".

Marín ha explicat que el consistori ha demanat al Govern el reforç de l'atenció primària, amb obertura de tots els CAP amb horari normal i amb ampliació de la plantilla, i un reforç de la presència de Mossos. 

Creixement de casos

La consellera de Salut ha argumentat les mesures adoptades a l'Hospitalet assenyalant el creixement que s'ha registrat la darrera setmana en el nombre de nous contagis en relació a la setmana anterior. Vergés ha explicat que al barri de Collblanc s'ha passat dels 8 casos de fa quinze dies a 36 els darrers 7; a la Torrassa, s'ha passat d'11 a 37;  a la Florida Nord, d'11 a 37 i la Florida Sud, de 7 a 27.