El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha avalat les restriccions que proposa el Govern per protegir-se de la Covid-19 a Lleida i l'Hospitalet de Llobregat i que entren en vigor avui dimecres. 

El Govern vol reduir l'activitat social als barris de la Torrassa, Florida i Collblanc de l'Hospitalet de Llobregat per intentar controlar el rebrot de contagis de Covid-19 detectats en els darrers dies. En una reunió a tres bandes entre l'Ajuntament i els departaments de Salut i Interior s'ha decidit ordenar el tancament d'espais culturals, com teatres i cinemes, així com de gimnasos o discoteques. 

Els casos de l'Hospitalet

Aquesta matinada, el TSJC ha avalat aquestes peticions per als habitants d'aquests barris de l'Hospitalet. En una interlocutòria, el jutge de guàrdia ha recordat que des de l'1 de juliol al 13 del mateix mes s'han produït 331 casos de Covid-19 a l'Hospitalet que determinen la necessitat d'adoptar "mesures imminents" per tal d'evitar "la proliferació del coronavirus".

Les reunions de més de 10 persones

Ara bé, en relació amb la mesura proposada de prohibir les reunions de més de 10 persones, el jutge adverteix que "afecta directament un dret fonamental consagrat en l'article 20 de la Constitució espanyola".

Així doncs, el TSJC indica que no es poden prohibir aquestes reunions sempre que es respectin les obligacions imposades i mesures sanitàries en vigor, com l'ús de la mascareta i el respecte de la distància social.

 

Lleida

En el cas de Lleida, un jutge de guàrdia ha expressat en una interlocutòria que "la situació de pandèmia declarada oficialment" permet "l’adopció de les mesures necessàries per al seu control i eradicació".

El jutge considera necessari adoptar aquestes mesures, ja que "les adoptades fins a la data d’aquesta resolució no han pogut assolir a bastament els objectius de control de la pandèmia i reducció de risc de contagis".

En la interlocutòria, el magistrat dona la raó al Govern i subratlla que "les limitacions de desplaçaments i activitat tenen com a objectiu i són idònies per reduir el contacte social i, en conseqüència, reduir els contagis". "La represa del contacte social ha donat com a conseqüència els brots actuals i el seu preocupant creixement, pel qual cal reduir-lo fins que es torni a una situació similar a l'inici de l’anterior fase de represa", afegeix.

 

Per tot això, el jutge avala les propostes del Govern, que inclouen, entre d'altres, la prohibició de sortir del municipi si no és per a serveis essencials, tancar els bars i restaurants i limitar-los al servei a domicili, tancar els locals culturals i limitar l'activitat de les botigues a atendre clients amb cita prèvia.

Al contrari que a l'Hospitalet, el jutge sí que permet al Govern prohibir les reunions de més de 10 persones a Lleida.

Massalcoreig

El que no avala el jutge de Lleida són les mesures que afecten el municipi de Massalcoreig, ja que considera que, si només registra un contagi des de l'1 de juliol, no són necessàries aquestes mesures; al contrari, "són desproporcionades".