La fiscalia no recorrerà l'absolució d'Els 9 de Lledoners, una resolució que ja és ferma perquè la Generalitat va anunciar que tampoc ho faria, malgrat que els acusats van arribar a afrontar una petició de fins a set anys de presó per les protestes  a la carretera pel trasllat a Madrid dels presos polítics  el 2019. La Fiscalia ha decidit no interposar recurs contra la sentència absolutòria dictada el 19 de novembre passat per la titular del jutjat penal número 3 de Barcelona, en la mateixa línia del que va acordar la setmana passada la Generalitat.

De fet, la fiscalia ja va retirar en el judici la seva acusació contra sis dels acusats -pels quals demanava penes de fins a set anys de presó-, que van quedar absolts in voce, encara que la va mantenir per als altres tres- els únics contra els quals actuava la Generalitat- per suposadament  haver lesionat agents dels Mossos d'Esquadra durant les protestes.

Cinc anys de presó

Per als  tres acusats pendents de la resolució, la fiscalia va sol·licitar una pena de cinc anys de presó i 1.080 euros de multa per desordres públics i un delicte lleu de lesions, mentre que la Generalitat va rebaixar la seva petició, inicialment d'un any i mig de presó, a una multa. No obstant això, la jutgessa va acordar la seva absolució perquè els agents no van aconseguir identificar en el judici els acusats com els autors de les agressions.

9 Lledoners judici - ACN

El judici es va celebrar a Manresa / ACN

En concret, en la seva sentència absolutòria, que ja és ferma perquè cap de les acusacions la recorrerà, la jutgessa va ressaltar que els agents ferits van declarar en el judici que desconeixien qui els havia ocasionat les lesions, "per la qual cosa, sense poder identificar l'autor o autors dels mateixos difícilment pot atribuir-se cap responsabilitat penal, o civil, als acusats". Entre els nou acusats absolts es troben dos dels tretze membres dels CDR als quals l'Audiència Nacional va processar per terrorisme, que ja van ser absolts in voce  en finalitzar el judici, el 3 de novembre passat. 

L'organització Alerta Solidària que porta la defensa de gran part dels encausats va reiterar a reclamar que la Generalitat es retiri de tots els processos penals  en els quals acusa  manifestants independentistes, que  van exercir  el seu dret de manifestació per reclamar la independència de Catalunya o contra la  sentència del Tribunal Suprem als independentistes catalans.

El govern de Junts i ERC va  anunciar que es retiraria  com acusació particular dels procediments penals contra activistes, acusats de  desordres públics sempre i que  no hi hagi agents dels Mossos d'Esquadra ferits, tal com exigeix la llei. Tanmateix, aquesta mesura ha causat disfuncions, com  l'ajornament  del judici a  l'Audiència de Barcelona contra set activistes, que es van manifestar el 30 de gener del 2018  per la investidura fallida del president Puigdemont, al parc de la Ciutadella, previst la setmana passada.

Imatge principal: Els  9 de Lledoners  en una roda de premsa, davant dels jutjats / ACN