El judici per la trama Gürtel a localitat madrilenya de Boadilla del Monte entra en la seva recta final. La Fiscalia manté la seva petició de condemna com a responsable a títol lucratiu per al Partit Popular per beneficiar-se de la trama corrupta i demana que el partit presidit per Pablo Casado aboni  un total de 204.198,64 euros. La fiscal Concepción Nicolás ha presentat aquest dijous les seves conclusions definitives en la represa del judici l'Audiència Nacional per l'actuació de la trama Gürtel al municipi entre 2001 i 2009. Hi ha fins a 24 acusats, la majoria dels quals han confessat els fets per tal veure atenuades les seves condemnes.

La Fiscalia Anticorrupció ha rebaixat la seva petició de penes per a 16 acusats que van confessar la corrupció de polítics del PP, mentre que ha mantingut la petició de 40 anys de presó per a l'exalcalde de la localitat, Arturo González Panero, conegut com el Albondiguilla, malgrat que durant la vista va admetre els delictes que l'imputaven.

Contractes irregulars

Igualment, el ministeri públic ha mantingut la petició contra el PP, en considerar que al llarg del judici ha quedat “perfectament acreditat” que la formació que ara lidera Casado es va lucrar dels diversos contractes adjudicats irregularment per l’ajuntament i, per tant, ha de rescabalar aquests diners. Que el partit “no tingués coneixement d’una conducta il·lícita anterior” no l’eximeix, ha assegurat la fiscal, de la seva responsabilitat.  Així considera al PP responsable a títol lucratiu pels contractes adjudicats irregularment a Sufi (24.000 euros), Hispánica (30.000),  Teconsa (120.000) i altres contractes menors (29.000).

La fiscalia ha defensat que durant la vista ha quedat constatat que hi ha "evidències tangibles, aclaparadores i irresistibles amb una prova contundent" de l'extensió de l'entramat de la Gürtel en el municipi, entre elles les 16 confessions, així com el testimoni i els enregistraments de l’exregidor del PP a Majadahonda que va destapar la trama Gürtel. El PP ja va ser condemnat com a responsable a títol liucratiu en el primer judici a aquesta trama, condemna que va confirmar el Suprem el 2020.

Pagament d’actes del PP

Entre els acusats als qui ha rebaixat les seves peticions estan el líder de la trama, Francisco Correa, per a qui demana 19 anys enfront dels 76 sol·licitats inicialment, i el seu segon i exsecretari d'Organització del PP de Galícia, Pablo Crespo (16 enfront de 64). Tots dos ja estan complint llargues condemnes de presó per altres trames de la Gürtel. En aquest cas, han reconegut totes les acusacions, entre elles que es pagava amb diner negre actes del PP.

La Fiscalia Anticorrupció sosté que la trama de comissions a polítics del PP a canvi d’adjudicacions d’obres i serveis de l’ajuntament va causar al consistori un perjudici de quatre milions d’euros.

 

Imatge principal, l'exalcalde de Boadilla del Monte, a l'esquerra, amb el seu advocat abans de començar el judici per la trama Gürtel / EP