El que va ser diputat del PP de Madrid Alfonso Bosch Tejedor, àlies 'el neveras', imputat en el cas Gürtel a la peça relativa a l'Ajuntament de Boadilla del Monte, s'ha sumat a la cascada de confessions de processats en aquesta causa, i ha enviat un escrit a la Secció Segona de la Sala Penal de l'Audiència Nacional reconeixent fins a dotze delictes.

En l'escrit pel qual la seva defensa modifica les conclusions provisionals per mostrar la seva conformitat amb l'acusació de la Fiscalia, apunta que Bosch és "autor" del que li imputen i sol·licita que es modifiquin les penes que es demanen atenent les circumstàncies derivades de la seva confessió, col·laboració i reparació del mal.

En aquesta peça, que es jutjarà a partir de setembre, l'Audiència Nacional asseurà al banc dels acusats a més d'una vintena de persones i al PP com a partícip a títol lucratiu per les activitats presumptament il·lícites comeses per la trama Gürtel a la localitat madrilenya de Boadilla del Monte. Segons especificava l'instructor a dues interlocutòries, el partit a la localitat haurà de fer-se responsable civil subsidiari per una quantitat de 204.198 euros.

Suborn actiu, associació il·lícita, prevaricació...

Després de la confessió de Francisco Correa -capitost de la trama-, del 'número dos' Pablo Crespo i d'un empresari, ara és el torn de Bosch. La seva defensa informa que aquests dotze delictes, que inclouen suborn actiu, associació il·lícita, prevaricació, frau a les administracions públiques, malversació de cabals públics i falsedat en document mercantil, es tradueixin en 5 anys i 4 mesos de presó.

L'escrit de la defensa va acompanyat d'una carta firmada per Bosch Tejedor reconeixent els fets que se li imputen i afegint informació a la Fiscalia, com que el modus operandi del grup Correa incloïa "vies de pressió per a la consecució dels seus objectius econòmics".

'El bujías' o 'el neveras'

Després de realitzar una enumeració de persones que pertanyien a la trama i els seus malnoms ('Don Vito' per a Francisco Correa o 'Grecian' per a Pablo Crespo), apunta que ell era conegut com 'el bujías' o 'el neveras' perquè el seu cognom Bosch coincideix amb una coneguda marca d'electrodomèstics.

Assenyala que la seva relació amb el grup de la trama s'inicia abans del 95, ja que col·laborava amb l'organització territorial del PP Nacional i participava en les campanyes electorals. Recorda que les empreses de Correa s'encarregaven d'organitzar la majoria d'elles, tant municipals com regionals o nacionals. Allà neix la seva relació amb Special Events (empresa de la Gürtel que organitzava actes del partit) i amb Pasadena Viajes, amb els quals es contractaven els viatges del PP.

Apunta així mateix que malgrat reconèixer els fets, tenia "un desconeixement absolut" sobre l'estructura financera i organitzativa de la trama, però sí que coneixia que les empreses de les quals tenia coneixement eren dirigides per Isabel Jordán -també imputada en aquesta peça-, qui al seu torn informava de tot a l'exdirigent del PP Gallec Pablo Crespo. Sobre aquest indica que era a qui reportaven tots, i que després ell filtrava l'important a Correa, el capitost de la trama.

Sobre la seva relació amb Correa, apunta que només en una ocasió es va reunir amb ell a la casa que tenia a Pozuelo, i va ser per repartir una comissió que havia aportat la constructora Teconsa per l'adjudicació de la construcció d'uns habitatges.

El nomenament en l'EMVS

Bosch en el seu escrit explica també que el seu nomenament com a gerent de l'Empresa Municipal de l'Habitatge i Terra (EMVS) de Boadilla el 2003, pertanyent a l'ajuntament del qual era alcalde Arturo González Panero 'el albondiguilla', es produeix per recomanació de Correa i d'Antonio Cámara, que era cap de gabinet del president del Govern José María Aznar.

I apunta que des que és nomenat li van deixar clar la seva dependència jeràrquica tant de González Panero com de Tomás Martín Morales, l'anterior gerent. Al fil, recorda que va contractar l'arquitecte Antonio de Miguel per indicació de Martín Morales i que posteriorment també van contractar a un altre advocat (Gustavo Galán, avui defensa de l'extresorer del PP Luis Bárcenas) per a l'emissió d'informes jurídics.

Malgrat que es descriu com a algú que arriba a una trama ja en funcionament, reconeix que va participar en la mateixa "a fi d'aconseguir el benefici econòmic a favor de l'entramat empresarial i societari del Grup Correa". Però afegeix que en les contractacions de l'ajuntament "mai" va poder participar ni en origen ni en el desenvolupament dels procediments de contractació perquè no era membre de comissions municipals i no el van deixar influir.

Així delimita la seva activitat mentre va estar de gerent de l'EMVS, i indica que les contractacions municipals es feien seguint les directrius de l'alcalde i amb el coneixement de Correa. Assenyala que per un error temporal li imputen actuacions en què no va participar perquè van recordar abans que entrés com a gerent.

El negoci de Correa a Boadilla

En l'escrit, detalla com funcionava la trama a Boadilla: L'alcalde detallava una operació a Correa i aquest s'encarregava de negociar amb empreses aspirants a l'adjudicació a qui els oferia el concurs a canvi d'una comissió. En aquest joc, Bosch diu que Martín Morales era l'encarregat de l'elaboració dels plecs que després es traslladaven a l'EMVS per a la seva aprovació.

Llavors s'elaboraven informes econòmics, jurídics i tècnics pertinents en l'EMVS i ja es procedia a la contractació de l'adjudicatària. "D'aquesta forma encara que es vulneressin les normes de contractació constava aparença de legalitat en la seva tramitació, al mantenir el principi de publicitat i concurrència encara que la mateixa es basés en les empreses del Grup Correa o en altres d'alliçonades prèviament pel mateix", indica.

Bosch també reconeix la seva participació en tres processos de contractació referits a construcció d'habitatge de l'EMVS i dels dons rebuts per Teconsa i pels projectes 'Jardines' i 'Donuts' -les rotondes remodelades-, i per l'adjudicació del parc de la salut i l'esport. També reconeix el que relata fiscalia sobre l'adjudicació de parcel·les per a locals adjudicats a l'empresa Rusticas.

"Exprés de manera rotunda la meva profunda pena per la meva participació en els esmentats actes anteriorment descrits i el meu penediment per dit procedir mostrant la meva assumpció dels mateixos i demanant perdó pel mal causat amb els meus actes", conclou la carta, a la qual adjunta una còpia de la transferència de 120.000 euros que ha ingressat a l'oficina judicial.

 

Imatge principal: Els principals implicats de la trama Gürtel, al banc dels acusats / Efe