L'Audiència Nacional ha autoritzat aquest dimecres el primer permís penitenciari per al líder de la trama de corrupció Gürtel, Francisco Correa. Podrà absentar-se de la presó de Valdemoro durant tres dies. Les condicions que ha fixat Vigilància Penitenciària són que el reculli un familiar o la persona que ell triï, que també el portin fins al centre penitenciari el dia que se li acabi el permís, que firmi cada dia en la comissaria de policia que ell esculli i, finalment, que indiqui el domicili en el qual dormirà i haurà d'estar-hi entre les dotze de la nit i les vuit del matí.

La Junta de Tractament del Centre Penitenciari Madrid III s'oposava a la concessió d'aquest permís per la gravetat dels delictes pels quals l'empresari Correa ha estat condemnat i perquè encara "té responsabilitats penals pendents" i "hi ha una falta objectiva de garanties de fer bon ús del permís". Francisco Correa va presentar un recurs contra aquest informe, escrit que va estimar la Fiscalia i que també ha fet l'Audiència Nacional.

92 anys de presó

Francisco Correa acumula una condemna total de 92 anys de presó després de ser acusat de diversos delictes per moltes causes. La principal, la del cas Gürtel, és una condemna de 51 anys de presó pels primers anys de la trama (1999-2005). Es tracta d'un dels casos de major corrupció política i econòmica en el qual ha estat implicat el Partit Popular.

Més endavant, se li van imposar 13 anys i 7 mesos de presó per l'adjudicació il·legal al seu grup empresarial per subministrar les pantalles, so i megafonia durant la visita del Papa a València el 2006.

Les altres causes per les quals se li van sumar anys de condemna són les relatives al contracte de l'expositor internacional de la Comunitat Valenciana a la Fira Internacional del Turisme en les edicions del 2005 al 2009 (condemna de 13 anys de presó), per la peça sobre el finançament irregular del PP a la Comunitat Valenciana en les eleccions de 2007 i 2008 (5 anys i 3 mesos de presó), per les adjudicacions irregulars d'AENA entre el 2000 i el 2002 (pena de 6 anys i 9 mesos de presó) i per contractes amb l'ajuntament de Jerez (3 anys).

Paral·lelament, encara hi ha una investigació oberta per presumptes delictes fiscals que hauria comès l'empresari i pels quals la Fiscalia Anticorrupció demana 77 anys de presó.

Tot i aquesta llarga condemna, l'Audiència Nacional va fixar el passat mes de novembre en 18 anys el límit màxim de compliment d'aquesta. Correa va ingressar a la presó el febrer de 2017, però havia passat anteriorment més de tres anys en presó preventiva, per la qual cosa el magistrat José Luis Castro ha valorat que ja s'ha complert més d'un quart de la condemna i que el seu comportament és "correcte".

En aquesta línia, per autoritzar la seva sortida, s'ha tingut en compte "la seva positiva evolució" i "la seva decisió de pagar la responsabilitat civil, la col·laboració amb la justícia en els darrers judicis i la seva voluntat de participar en el Programa d'Intervenció de Delictes Econòmics".

El març d'aquest any, Francisco Correa va remetre un escrit al Jutjat de Vigilància Penitenciària on assegurava que estava "penedit" dels delictes comesos i el jutge ho ha volgut tenir en compte.

 

Imatge principal: Francisco Correa (dreta), en una imatge d'arxiu entrant a un jutjat acompanyat del seu advocat. Europa Press.