La Fiscalia Superior de Catalunya s'ha posicionat a favor d'avalar les mesures de confinament nocturn en 161 municipis catalans proposades per la Generalitat i que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha d'autoritzar. El ministeri públic considera adequades i proporcionals les mesures, atenent els informes tècnics i sanitaris aportats pel Govern. Ara la sala contenciosa-administrativa haurà de deliberar i decidir si avala les mesures totalment, parcialment o no les avala.

En el seu escrit de 15 pàgines, la Fiscalia recorda que l'experiència internacional i local demostra que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i el contacte entre persones han estat "efectives" en la contenció de la transmissió del virus. El ministeri fiscal cita jurisprudència del Tribunal Constitucional i del Suprem, i fins i tot la interlocutòria del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) que fa uns dies va autoritzar una mesura similar.

 

 


Per tot això, i ateses les altes xifres d'infecció en els municipis afectats, la Fiscalia veu proporcionada la mesura d'impedir la mobilitat, excepte per motius justificats, entre la 1 i les 6 de la matinada, durant una setmana.

En el seu informe, enviat aquest divendres a primera hora al TSJC, la fiscal no s'oposa a la mesura perquè la veu proporcionada, ben argumentada i necessària per l'estat de la pandèmia.

Destaca que es tracta d'una mesura que inclou "importants excepcions i només per a aquells municipis que, segons els indicadors, es troben" en alt risc i tenen una major població.

En aquest sentit, recorda que el decret de la Generalitat pendent d'aval judicial conté restriccions "de caràcter delimitat, ja que s'adeqüen als nivells de transmissió i positivitat reals en cada moment per a cada municipi amb indicadors objectius", i que hauran de revisar-se després d'una setmana.

"L'experiència a nivell nacional i internacional ha demostrat que les mesures preventives de reducció de la mobilitat i contacte entre persones han estat efectives" per contenir contagis, i la fiscal també valora l'informe de l'Agència de Salut Pública que dona suport a la petició de la Generalitat .

El text esmenta la decisió de Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSCV), que aquesta mateixa setmana ha aprovat aplicar un toc de queda per municipis.

La mesura afecta ja 161 municipis. El Govern preveu instaurar-lo aquest cap de setmana i que s'allargui set dies. La intenció és demanar al TSJC una pròrroga setmanal en funció de les dades sanitàries i de contagi de la covid-19. Però tot depèn que el TSJC autoritzi la mesura que tot just s'ha presentat a l'alt tribunal català. "Hem sigut impecablement metòdics, curosos i quirúrgics", va dir ahir la portaveu Patrícia Plaja, sobre la decisió d'aplicar el toc de queda. I va argumentar el dret al descans i el dret a recuperar-se del personal sanitari davant l'esgotament físic i mental. 

El Govern admet que set dies no seran suficients, però per evitar la "incomoditat que pot provocar a la població" anunciar i instaurar un toc de queda de dues setmanes, s'ha decidit aplicar el toc de queda una setmana i revisar periòdicament la situació i també els municipis i allargar-lo en funció d'aquestes dades. "Està clar que en una setmana de confinament nocturn no en tindrem prou per revertir la situació", va avisar Plaja.

El toc de queda es planteja a partir de la resolució del Tribunal Superior de Justícia del País Valencià que autoritza un toc de queda aquesta mateixa setmana demanat per la Generalitat Valenciana.